• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolumbija ne da svoje helikoptere: Bogota odbila ponudu SAD da proda helikoptere za Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa odlukom vlade ne bi se složile kolumbijske oružane snage koje navodno imaju velikih problema sa ovim vazduhoplovima

  • 0

Kolumbijska vlada negativno je odgovorila na ponudu SAD da proda svoju flotu Mi-17 helikoptera.

Uprkos zavidnoj sumi  koju su Sjedinjene Američke Države ponudile za nabavku ovih letelica, Bogota odbija da proda vazduhoplove koje bi Vašington donirao Ukrajini.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro trudi se da održi neutralnu poziciju u rusko-ukrajinskom ratu. Kako bi prodaja helikoptera i zatim isporuka Ukrajini narušila doslednost spoljne politike vlade, odlučeno je da Mi-17 ipak ne budu prodani.

SAD su Kolumbiji ponudile 300 miliona dolara za kupovinu 25 Mil Mi-17 letelica.

Sa odlukom vlade ne bi se složile kolumbijske oružane snage koje navodno imaju velikih problema sa ovim vazduhoplovima, prenosi Balkanska bezbednosna mreža pozivajući se na Infodefensa. Prema pisanju lokalnih medija, sankcije i otežani platni promet sa Ruskom Federacijom značajno su zakomplikovali održavanje helikoptera, a trenutno je nemoguće realizovati i ranije dogovorenu logističku podršku vredu više od 20 miliona dolara.

Kolumbija je krajem 90-ih i početkom 2000-ih od Ruske Federacije u nekoliko tranši nabavili 26 helikoptera Mil Mi-17. Od uvođenja u upotrebu pa sve do danas, ruski helikopteri bili su angažovani u različitim misijama - od borbi protiv narko kartela do akcija traganja i spasavanja.

Mil Mi 8 helikopter Foto: Shutterstock

Vremešnim letelicam ipak se bliži kraj upotrebe. Svega devet helikoptera trenutno je aktivno dok je još devet konzervirano, piše Infodefensa. Dva vazduhoplova su oštećena ali ipak uskladištena dok je pet helikoptera izgubljeno u udesima. Jedna letelica povučena je iz upotrebe.

Mada su značajni za kolumbijske oružane snage, ovi helikopteri trenutno su krucijalni i za Ukrajinu. S obzirom da je najveći deo helikopterske flote čine helikopteri iz porodice Mi-17, odnosno Mi-8, svaki primerak koji se dobije je dragocen.

Do sada su Ukrajini isporučeni helikopteri Mi-17 iz Slovačke, Letonije i SAD (tranša koja je pripremana za Avganistan) i u martu ove godine to je uradila i Argentina. Hrvatska je od početka 2023. poslala 14 Mi-8 MTV 1 i Mi-8T. Zauzvrat su kupili 8 američkih transportnih helikoptera, s tim da će američka vlada platiti 51 odsto cene, Hrvatska 49 odsto.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>