• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska nabavlja dodatne Crne jastrebove: SAD pokriva više od polovine troškova kupovine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mada će američki helikopteri nesumnjivo doneti i nove sposobnosti hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu, oni su već počeli da zadaju muku HRZ

  • 0
HRZ UH 60 MORH / T.Brandt

Hrvatske oružane snage uskoro će u svoju helikoptersku flotu primiti nove Black Hawk letelice iz SAD. Sabor je odobrio nabavku helikoptera, a više od polovine troškova pokriva Pentagon.

Flota vojnih helikoptera hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ) biće povećana sa dodatnih osam UH-60M Black Hawk (Crni soko) helikoptera. Vazduhoplovi kompanije Sikorsky treba da budu isporučeni hrvatskim snagama do 2028. godine.

Vrednost posla biće 273,8 miliona dolara, ali SAD će donirati 51% vrednosti odnosno 139,4 miliona dolara, piše Balkanska bezbednosna mreža. Ostatak će biti plaćen iz hrvatskog odbrambenog budžeta u periodu od 2025. do 2027. godine.

UH-60 HRZ MORH / F.Klen
U Vašingtonu su već odobrili taj posao, sada je napravljen naredni korak pribavljanjem pozitivnog stava hrvatske zakonodavne vlasti i sledi odluka Vlade i potpisivanje potrebnih dokumenata sa Pentagonom. Hrvatska će morati da plate dodanti trošak za program Black Hawk koji nije predviđen u aktuelnim projekcjama budžetske potrošnje za sledeće tri godine, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Ovi izdaci neće biti i jedini prilikom nabavke helikoptera. Hrvatska namerava da kupi dodatnu opremu za helikoptere zbog koje bi ceo aranžman trebao da bude vredan pola milijarde dolara.

Na spisku opreme se nalazi različita oprema za komunikaciju, sistem za postavljanje naoružanja na helikopter, uređaji za upozoravanje na radarsko i lasersko zračenje, zatim balistička zaštita, sistem prepoznavanja “svoj-tuđ” (IFF - identification friend or foe), zaštita od elektronskog ometanja, sedišta Martin Beker, kao i mogućnost da se utovari oprema ili naoružanje na paletama.

Hrvatska trenutno od američkih letelica ima četiri donirana helikoptera UH-60M, osam Bell 206 Jet Ranger II za obuku i 15 borbeno-izviđački helikoptera OH-58D Kiowa Warrior za borbeno izviđanje i protivoklopnu borbu. Nabavkom još osam UH-60M Hrvatska će imati celu eskadrilu ove vrste helikoptera.

UH-60 HRZ MORH / F.Klen
Mada će američki helikopteri nesumnjivo doneti i nove sposobnosti hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu, oni su već počeli da zadaju muku HRZ. Tamošnji mediji pisali su o navodnim problemima sa održavanjem helikoptera UH-60M i da su od četiri helikoptera, dva prizemljena iz tehničkih razloga.

Vazduhoplovna komponenta hrvatskih oružanih snaga se de pre nekoliko godina još uvek većinski oslanjala na helikoptere poreklom iz Rusije, odnosno Sovjetskog saveza. Hrvatska je Ukrajini donirala 14 Mil Mi-8 helikoptera i trenutno koristi još deset Mi-171Š proizvedenih 2007. i 2008. godine.

(Balkanska bezbednosna mreža/Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>