• 41

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Pariza: Postignut dogovor o Rafalima, potpis na ugovor za dva meseca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučić kaže da je bilo razgovora i sa kompanija Thales i Airbus o primeni veštačke inteligencije, kao i da se nada postizanju novir rezultata u mobility sistemu

  • 41
dassault rafale avion Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je sinoć imao veoma dobar razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji je trajao više od tri sata i da su postigli konkretne dogovore po pitanju kupovine borbenih aviona Dassault Rafale za koje će ugovori biti potpisani u naredna dva meseca.

"Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu. I postigli smo čini mi se neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine Rafale, gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju", rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

dassault rafale avion Foto: Shutterstock
Predsednik Vučić je rekao da Srbija trenutno ne može lako da dobije "tako sofisticirane lovce i takve mašine kao što su avioni Rafale", prenosi Tanjug.

"To je prosto strašno važno za nas, ali to otvara i neka druga poglavlja, neke druge prilike za Srbiju u saradnji i sa kompanijom Thales i sa Airbusom, posebno u veštačkoj inteligenciji. I verujem da ćemo tu postići nove rezultate u takozvanom mobility sistemu. Imamo bar tri kompanije sa kojima razgovaramo onome što se meni smeju, vezano za leteće automobile, tri kompanije iz Francuske sa kojima razgovaramo i pokušaćemo da to na Expo sprovedemo u delu i da to ljudi mogu po prvi put u jugoistočnoj Evropi da vide u Beogradu i Srbiji", rekao je Vučić.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sdfgsd

    9. april 2024. | 16:29

    Potpisivanjem ovog ugovora, Srbija će dobiti neophodne i savremene avione za zaštitu svoga neba.

  • Pašić

    9. april 2024. | 16:44

    Srbija nabavkom aviona od jake zemlje Evrope osigurava i svoju bezbednost. Naša mala zemlja je deo ovog kontinenta i zato moramo da gradimo veze u svome okruženju

  • Nataša

    9. april 2024. | 16:34

    sebija je jedna velika nesalomljiva porodica sa velikim i pravim covekom na celu te porodice aleksandrom vucicem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>