• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Čime je Iran napao Izrael i ko je sve branio jevrejsku državu: Tvrde da je oboreno 99% dronova i raketa

Vreme čitanja: oko 5 min.

Projektili su ispaljeni iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, a oboreni su od strane Izraela, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, kao i Jordana

  • 0
Iran Izrael sukob Foto-kolaž: Shutterstock, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia
IDF facebook.com/IsraeliAirForce.EN

Dok svetska javnost pomno prati šta se dešava u Jerusalimu i Teheranu i da li će nakon subotnjeg napada Irana na Izrael Benjamin Netanjahu uzvratiti, mediji analiziraju razloge za napad i uspešnost napada.

Izveštaji o broju letelica i projektila u ovoj akciji varira: prema nekim navodima, Iran je ka Izraelu poslao 170 dronova, 30 krstarećih raketa i 110 balističkih projektila, dok izraelski vojni zvaničnici na koje se poziva NY Times tvrde da je u napadu bilo "185 dronova, 36 krstarećih raketa i 110 raketa zemlja-zemlja" i da su "skoro svi uništeni".

Projektili su ispaljeni iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, a oboreni su od strane snaga Izraela, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, kao i Jordana.

Kontraadmiral Daniel Hagari, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (Israeli Defense Force - IDF) naveo je da nijedan dron, baš kao ni krstareća raketa - nisu ušli na izraelsku teritoriju, dok je od 110 balističkih raketa "manji broj stigao do Izraela".

Dronovi samoubice

Iranska državna medijska agencija IRNA navodi da su 13. aprila u napadu korišćeni dronovi Shahed 136 i stariji Shahed 131. U pitanju su "kamikaze" dronovi - jeftini ali efikasni, piše Slobodna Evropa.

Procenjeni operativni domet Shahed-136 varira, ali Iran tvrdi da je sposoban da prevali do 2.500 kilometara. To stavlja Izrael, koji se nalazi oko 1.000 kilometara od Irana, u domet udara.

Nešto manji i stariji Shahed 131 ima procenjeni domet od 900 kilometara. Njegova nosivost tereta - oko 50 kilograma - takođe je ograničena, navodi RFE.

Prema do sada dostupnim informacijama, Iran u ovom napadu nije koristio svoje naprednije borbene dronove, uključujući stelth dron Mohajer 6, kao ni Shahed 129 i Shahed 191.

Zvaničnici SAD-a su više puta optužili Teheran da snabdeva Moskvu dronovima Shahed 136 koje je Rusija koristila za uništavanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Postoje dokazi da su dronovi iranskog dizajna - izrađeni u Iranu ili u Rusiji, svejedno - pod nazivom  Geran-2 korišćeni na bojnom polju, podseća RFE.

Krstareće rakete

Fabijan Hinc, stručnjak za iransku vojsku u Međunarodnom institutu za strateške studije u Berlinu, naveo je u postu na mreži X da Iran verovatno koristi krstareću raketu koju je razvio Korpus Revolucionarne garde Islamske Republike Iran, Paveh 351.

Ona ima domet od preko 1.200 milja (više od 1.800 kilometara) - dovoljno da iz Irana stigne do Izraela. Prema njegovom postu, različite verzije te rakete takođe su bile dostavljene Hutima u Jemenu i Iranskim narodnim mobilizacionim snagama u Iraku.

I Džefri Luis, član Savetodavnog odbora za međunarodnu sigurnost u američkom State Departmentu, objavio je u postu na mreži X da Iran koristi krstareće rakete za napade na kopnu koje mogu da nose oko tone eksploziva.

Takođe je napomenuo da većina iranskog arsenala balističkih raketa ima dovoljni domet da stigne do Izraela. Iako iranski dronovi nose mnogo manje eksploziva od raketa, imaju prednost u tome što mogu da lebde i menjaju ciljeve.

Balistički projektili

Revolucionarna garda Islamske Republike Irana ispalila je balističke rakete skoro sat vremena nakon sporijih dronova kako bi pogodile Izrael u isto vreme, navodi Rojters, a prenosi BBC.

Prema gruboj proceni, od Irana do Izraela balističkoj raketi treba oko 12 minuta, krstarećoj do dva sata a dronovima i do devet časova.

Američko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su američke snage presrele desetine raketa i dronova lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena.

Jedinice Hezbolaha su iz Libana ispalile "dve salve raketa na izraelsku vojnu bazu na okupiranoj Golanskoj visoravni",  piše BBC.

Verovatno se radi o balističkim projektilima EMAD, s obzirom na fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Kontraadmiral Hagari je rekao da je nekoliko balističkih raketa pogodilo izraelsku teritoriju. Jedna od njih je "nezantno oštetila" vazduhoplovnu bazu Nevatim u pustinji Negev na jugu Izraela. Kontraadmiral Hagari je rekao da baza i dalje funkcioniše.

Dva američka zvaničnika su rekla za CBS News, da je pet balističkih raketa izbeglo protiv-vazduhoplovnu odbranu i pogodilo izraelsku teritoriju. Četiri su pogodila bazu Nevatim gde su smešteni borbeni avioni F-35 IDF-a, što je prema rečima zvaničnika bio "primarni cilj Irana".

Jedna raketa je pogodila pistu, druga prazan hangar za avione, a treća hangar koji nije bio u upotrebi. Peta balistička raketa izgledala je da je bila usmerena ka radaru na severu Izraela, ali je promašila cilj. Polovina balističkih raketa nije stigla do odredišta već je detonirala u vazduhu ili pala na putu do Izraela, rečeno je CBS-u.

Odbrana Izraela

Vazdušnu odbranu koordinirale su SAD iz baze Al Udeid u Kataru, pod komandom general-potpukovnika Aleksiusa Grinkeviča, piše portal Air and Space Forces.

Američki borbeni vazduhoplovi F-15E Strike Eagle iz 494. i 335. eskadrile (494th FS Panthers i 335th FS) oborili su više od 70 iranskih dronova, saopštili su visoki američki zvaničnici.

Baterija sistema Patriot u Arbilu u Iraku oborila je balističku raketu, dok su brodovi USS Arleigh Burke i USS Carney u istočnom Mediteranu oborili četiri do šest balističkih raketa.

Izrael je navodi da je upotrebio svoje dalekometne protivvazduhoplovne i protivbalističke sisteme Arrow 2 i Arrow 3 kao i borbene avione Lockhed Martin F-35 Adir u koordinaciji sa međunarodnim snagama.

Na zvaničnim komunikacionim kanalima IDF i izraelskog vazduhoplovstva obavljeni su brojni video snimci presretanja i obaranja dronova i raketa

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da su avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) u regionu bili spremni da "presretnu svake vazdušne napade unutar domet svojih postojećih misija."

Borbeni avioni Eurofighter Typhoon FGR4 RAF 903. ekspedicionog vinga (No. 903 Expeditionary Air Wing) koji bazira u Akrotiriju na Kipru su nad Irakom i Sirijom oborili između 10 i 20 dronova.

Predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je da su oružane snage te zemlje "na zahtev Jordana" tokom vikenda "učestvovale u presretanju iranskih dronova", ali dodatni detalji nisu saopšteni.

Može se zaključiti da su u pitanju avioni tipa Rafale B francuskih vazdušno-kosmičkih snaga detaširani u bazu Princ Hasan jordanskog vazduhoplovstva.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>