• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčka domaćin vazduhoplovne vežbe Iniohos: Simulacija intenzivnih operacija iznad plavog Mediterana

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vežbi koja se održava već jedanaesti put trebao je da učestvuje i Izrael i to sa deset F-16 aviona. Rat je primorao izraelsko ratno vazduhoplovstvo da otkaže učešće u vežbi, a njihovi piloti trenutno su angažovani u pravim borbenim dejstvima

  • 0

Grčke oružane snage bile su domaćin međunarodne vojne vežbe Iniohos. Simulirana dejstva dvanaest zemalja realizovana su u periodu od 8. do 14. aprila, a učešće je uzela i jedna zemlja sa prostora bivše Jugoslavije.

Na vežbi Iniohos je angažovano preko 110 letelica od kojih su 36 iz gostujućih ratnih vazduhoplovstava. Domaćin je bio 117. ving grčkog ratnog vazduhoplovstva, jedinica iz baze Andravida smeštena na severozapadnom delu poluostrva Peloponez.

Cilj vežbe bilo je uvežbavanje u intezivnim operacijama u savremenom operativnom okruženju sa težištem na dejstvima lovačke avijacije i vatrenoj podršci, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

Iz regiona Jugoistočne Evrope je osim domaćina Grka učestvovala Rumunija sa četiri borbena aviona F-16 na simuliranim borbenim zadacima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i Crna Gora sa jednim helikopterom Bell 412 angažovanim na zadacima borbenog traganja i spašavanja.

Letelice F-16 koristili su i pripadnici američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force).

U vazdušnom prostoru Grčke bili su Dassault Rafale avioni ratnih vazduhoplovstava Grčke, Katara i Francuske dok su Eurofighter Typhoon koristili snage iz Velike Britanije i Saudijske Arabije.

Špansko ratno vazduhoplovstvo je takođe poslalo svoje Boeing F/A-18, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Svoje sposobnosti proverili su i pripadnici oružanih snaga Kipra sa AW139 helikopterima.

U vežbi koja se održava već jedanaesti put je prema dostupnim informacijama trebao da učestvuje i Izrael i to sa 10 F-16 aviona. Rat je primorao izraelsko ratno vazduhoplovstvo da otkaže učešće u vežbi - što se sigurno neće negativno odrziti a njihovi piloti trenutno su angažovani u pravim borbenim dejstvima.

Obzirom na visoku realističnost scenarija vežbe, veliki prostor iznad koga se leti i raznovrsnost terena od mora do planina Grci su ponosi na vežbu jer smatraju da je ona posebno korisna u poređenju sa sličnim avijacijskim vežbama u drugim zemljama.

Uvežbavala su se dejstva u uslovima izloženosti protivničkoj lovačkoj avijaciji i raketnim sistemima za PVD, presretanje i vazdušni borba i ofanzivni pristup u suzbijanju protivničke PVO (SEAD misije)  uništavanjem aerodroma.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>