• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španci odrešili kesu: Kupuju sedam novih protivpožarnih Kanadera C515, isporuka do 2027

Vreme čitanja: oko 1 min.

DHC-515 je u završnoj fazi razvoja, a trebalo bi da proces sertifikacije završi do 2025.: očekuje se da će novi avioni biti isporučeni od 2027. godine

  • 0
Protivpozarni avion kanader, Vatrogasni avion Bombardier CL-415 Foto: Shutterstock/David Acosta Allely

Španska vlada je odlučila da pojača i unapredi svoju flotu amfibijskih aviona namenjenih gašenju požara. Prema zvaničnoj odluci vlade u Madridu, za te namene odvojeno je 375 miliona evra.

Ova evropska kraljevina odlučila je da flotu obogati avionima De Havilland Canada DHC-515, od kojih će dva biti nabavljena putem Evropskog mehanizma civilne zaštite. Trenutna flota starijih aviona CL-215 i CL-415 takođe će biti modernizovana evropskim sredstvima.

Evropski mehanizam civilne zaštite osnovao je Evropska komisija kako bi podstakao saradnju između država članica i njihovu spremnost za odgovor na prirodne katastrofe. U okviru ovog mehanizma, a kao odgovor na zabrinutost zbog sve češćih i većih požara duž cele Mediteranske obale, EU je alocirala 600 miliona evra za zajedničku nabavku 20 amfibijskih aviona.

Ovi avioni će biti u flotama Francuske, Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala i Španije. Pored ovih aviona koje su zajednički kupili, Španija će dodatno naručiti pet DHC-515 aviona, javlja portal Aerotime.

Španija trenutno ima 14 amfibijskih aviona za gašenje požara, od kojih 11 pripada Ministarstvu za ekologiju (MITECO), dok tri pripadaju Ministarstvu odbrane. Čitavom flotom operišu vojni piloti Grupe 43 Španskog ratnog vazduhoplovstva, bazirane u vazduhoplovnoj bazi Torrejón de Ardoz, blizu Madrida.

DHC-515 je u završnoj fazi razvoja (sam proizvođač je prošle godine pustio njegov promotivni video na mreže), a trebalo bi da proces sertifikacije završi do 2025. godine.

Očekuje se da će novi avioni biti isporučeni od 2027. godine. Savremeni avion De Havilland Canada DHC-515 je evolucija popularne porodice amfibijskih aviona CL-415 i CL-215, sa modernizovanom avionikom, mogućnostima operacija noću, dodatnih 1.000 litara tereta i kraćim vremenom za utovar.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>