• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Red Arrows iznad Zadra: Pogledajte kako izgleda uvežbavanje britanske akro-grupe na Jadranu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon uvežbavanja u Hrvatskoj, RAF Red Arrows odlaze u Grčku gde će imati svoj prvi ovogodišnji nastup pred publikom

  • 0
RAF Red Arrows Zadar Foto: UK MOD © Crown copyright 2024/Cpl Phil Dye

Akro-grupa Red Arrows britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) trenutno se nalazi u Hrvatskoj gde njeni članovi uvežbavaju performanse za predstojeću sezonu nastupa. Ovih dana stanovnici Zadra i drugih gradova na obali Jadranskog mora imali su priliku da vide kako izgleda trening akro-grupe.

Crvene strele, kako se na srpskom prevodi naziv Red Arrows, imale su intenzivne letačke aktivnosti iznad mora kojima su se pridružile i njihove kolege iz akro-grupe hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ).

RAF Red Arrows Zadar Foto: UK MOD © Crown copyright 2024/Cpl Phil Dye
RAF Red Arrows Zadar Foto: UK MOD © Crown copyright 2024/Cpl Phil Dye
RAF Red Arrows Zadar Foto: UK MOD © Crown copyright 2024/Cpl Phil Dye

Nakon uvežbavanja u Hrvatskoj, RAF Red Arrows odlaze u Grčku gde će imati svoj prvi ovogodišnji nastup pred publikom. Ova zemlja 21. maja obeležava godišnjicu bitke za Krit, a britanske Crvene strele će upriličiti komemoraciju.

Red Arrows u 2024. godini proslavljaju specijalan jubilej - 60 godina od osnivanja akrobatske grupe te ih čeka veoma "gust" raspored kada su u pitanju domaći i međunarodni nastupi. Akro-grupa će izvesti performanse na trci Formule 1 u Silverstonu, aero-mitinzima u Sautportu i Blekpulu, rođendanu kralja Čarlsa III i drugim važnim događajima.

Tokom svog dvonedeljnog boravka u Hrvatskoj, britanski avioni privremeno su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku Donjem (Zadar). Ovaj aerodrom u prošlosti su koristile i Leteće zvezde, akrobatski tim Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Danas u Zadru svoju bazu ima akro-grupa HRZ Krila Oluje koja trenutno vežba za kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>