• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki sekretar USAF leteo u avionu VISTA: Verujem u AI, ali čovek mora da ima kontrolu

Vreme čitanja: oko 2 min.

VISTA je letela brzinom od oko 880 kilometara na čas, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao čovek

  • 0

Američki borbeni avion X-62A VISTA  obavio je probni let bez ljudskog pilota, pod kontrolom veštačke inteligencije (AI), a na prednjem sedištu je sedeo sekretar Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) Frenk Kendal.

VISTA (akronim od Variable In-flight Simulator Aircraft - promenljivi letni simulator aviona) je zapravo temeljno modifikovani F-16 kojim upravlja veštačka inteligencija (Artificial Inteligence - AI), o kom je portal Aero.rs već pisao.

Let je održan u petak u bazi Američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) Edvards u Kaliforniji, gde se razvija nova generacija AI, sa planom da SAD do 2028. godine imaju flotu od 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi - prenose reporteri Asošijeted presa kojima je dato pravo da prisustvuju letu, navodi Tanjug.

VISTA je letela brzinom od oko 880 kilometara na čas, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao aktivni pilot USAF.

Kendal je nakon leta izjavio da bi verovao sposobnosti AI da odlučuje o tome da li da koristi oružje u ratu, ali i da će uvek biti ljudskog nadzora kada je reč o upotrebi oružja.

Razvijanje flote aviona pod kontrolom AI je način da se Sjedinjene Države pripreme za potencijalni konflikt sa Kinom, koja radi na sličnoj floti, ali i da uštede na velikim cenama borbenih aviona F-35 koji koštaju oko 1,7 milijardi dolara.

VISTA funkcionište tako što najpre uči na osnovu više miliona podataka prikupljenih u simulatoru, nakon čega testira svoje zaključke u pravom letu. Agencija AP navodi da Kina takođe ima AI avione, ali da ih i dalje ne testira izvan simulatora.

Tokom prošle godine sprovedeno je više od deset ovakvih letova u 2023. Veštačka inteligencija uči toliko brzo da već počinje da pobeđuje neke ljudske avione u takmičenjima.

Piloti USAF su rekli za AP da su svesni da možda treniraju svoju zamenu, ali i da ne bi voleli da se nađu u nebu protiv protivničke letelice koju kontroliše AI.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>