• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turski avion pete generacije ponovo u vazduhu: KAAN obavio drugi probni let

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion čiji je razvoj od 2019. postao prioritet Turske, proveo 14 minuta u vazduhu, dostigao visinu od 3.000 metara

  • 1

Prvi prototip turskog domaćeg borbenog aviona pete generacije, KAAN, uspešno je obavio svoj drugi probni let.

Ovu vest objavio je  direktor turske Agencije za odbrambenu industriju (Savunma Sanayii Başkanlığı - SSB), Haluk Gorgun, prenosi portal Aerotime

"Naš borbeni avion poleteo je sa piste u 08:46 ovog jutra, proveo je 14 minuta u vazduhu i dostigao visinu od 10.000 fita (3.000 metara)", objavio je Gorgun na svom nalogu na mreži X (ranije Twitteru) 6. maja. Za komandama je bio pilot Gokan Bajramoglu.

Prototip ovog aviona prvi put se vinuo u vazduh 21. februara 2024. godine o čemu je portal Aero.rs pisao. Drugi prototip se trenutno nalazi u izgradnji.

KAAN je borbeni avion pete generacije dizajniran sa osobinama vazduhoplova sa smanjenim radarskim odrazom (stelt). Planirano je da nosi oružje unutar i izvan trupa, da ima aktivni elektronski skenirajući radar (Active Electronically Scanned Array - AESA) i napredne sposobnosti razmene podataka.

Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajip Erdogan Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Program KAAN ima za cilj da osavremeni flotu borbenih aviona Turskog ratnog vazduhoplovstva (Türk Hava Kuvvetleri) i unapredi nacionalne odbrambene sposobnosti kako bi se zadovoljili strateški zahtevi turskih oružanih snaga.

Razvoj nacionalnog borbenog aviona (u Turskoj poznat po skraćenici MMU - Milli Muharip Uçak) započeo je 2010. godine, ali je nekoliko puta prekidan. Pre pet godina proces je dobio novi prioritet od strane državnog vrha, nakon što je Turska izbačena iz programa F-35.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>