• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turski stelt borbeni avion pete generacije obavio prvi let

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stelt avion napravljen od kompozitnih materijala dug je 21 metar, ima raspon krila od 14 metara, razvija brzinu od 1.8 Maha

  • 1

Prvi turski borbeni avion domaće proizvodnje, TAI TF Kaan, u ovoj zemlji poznat i pod imenom Nacionalni borbeni avion (Milli Muharip Uçak - MMU) uspešno je završio prvi let, kao deo projekta jačanja avijacije koji je ova zemlja otpočela 2016. godine.

Turska kompanija Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAS) potpisala je ugovor sa britanskom firmom BAE Systems plc vredan 125 miliona dolara 2017. godine radi razvijanja tipa borbenog aviona sledeće generacije koji treba da uđe u naoružanje do 2028. godine.

Radi se o dvomotornom višenamenskom borbenom stelt-avionu namenjenom za ostvarivanje vazdušne superiornosti, koji razvija brzinu od 2.470 kilometara na sat (1,8 maha). Vazduhoplov je dug 21 metar i ima raspon krila od 14 metara. 

TUSAS je podelio video na kojem se vidi kako borbeni avion poleće, a zatim vraća u vazdušnu bazu na severu Ankare.

"Uz KAAN, naša zemlja neće imati samo borbene avione pete generacije, već i tehnologiju koje malo koja država u svetu ima", rekao Haluk Gorgun, šef Direktorata za odbrambenu industriju Turske u objavi na platformi X.

Turska namerava da koristi motore domaće proizvodnje na ovim borbenim avionima, dodao je Gorgun, prenosi agencija Rojters.

Nove borbene avione će za sada pokretati dva motora General Electric F110, koji se takođe koriste na vazduhoplovima Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon četvrte generacije.

Turska je nedavno obezbedila ugovor o nabavci 40 aviona F-16 i 79 kompleta za modernizaciju avione istog tipa iz SAD koji su u naoružanju ratnog vazduhoplovstva te zemlje (Türk Hava Kuvvetleri) , nakon što se taj proces odlagao neko vreme.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. zbog kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400 i izbacio Ankaru iz programa borbenih aviona Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Ankara je takođe zainteresovana za kupovinu 40 mlaznih aviona Eurofighter Typhoon, koje proizvodi konzorcijum Nemačke, Britanije, Italije i Španije. O ovome je Aero.rs pisao početkom februara ove godine.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fly Ku

    22. februar 2024. | 00:24

    1,8 maha na velikim visinama nije 2470, vec je oko 1920 km/h. Sa fiksnim uvodnicima za vazduh (koliko se moze videti sa fotki) i ne moze brze, ali to i nije primarno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>