• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogibija predsednika Irana: Nije bilo komunikacije, helikopter se raspao pri udaru o tlo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iranski mediji prenose manje od dan od pronalaska mesta udesa da je uzrok nesrece bio tehnički kvar, dok stručnjaci skreću paznju na potpuni nedostatak komunikacije posade kao i na rasutost delova helikoptera

  • 0
Iran, helikopter, predsednik Foto: Tanjug/AP

Nedostatak komunikacije pilota ili nekog drugog člana letačke posade helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi ukazuje na to da je postojao ''ozbiljan problem'' u kontrolisanju letelice, rekao je vazduhoplovni analitičar Kajl Bejli za Al Jazeera, prenosi Tanjug.

Bejli objašnjava da pilot ima dva prioritetna zaduženja - ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem u toku leta, prvi zadatak pilota je da '"održi avion u vazduhu, a zatim da komunicira".

On je istakao da nije bilo komunikacije jer pretpostavlja da je pilot bio fokusiran na let.

''S obzirom na to da je helikopter presečen da dva dela, da je repni rotor najverovatnije odsečen, a to je rezultat udarca glavne lopatice rotora u rep'', smatra ovaj analitičar.

Dodao je da je to moglo biti uzrokovano aerodinamičkim silama koje su nastale kada je pilot manevrisao da prizemlji helikopter ili možda zbog tehničkog problema.

Kao drugu mogućnost izazivanja problema Bejli je naveo kvar repnog rotora: ''Ako vidimo spiralno kretanje gde se helikopteri rotiraju za 360 stepeni, u smeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu, to bi moglo da ukaže na to da je repni rotor otkazao i da je bio van kontrole'', zaključio je on.

Bejli je rekao da su loši vremenski uslovi i planinski teren takođe mogli da doprinesu fatalnoj nesreći.

Za "nedostatak komunikacije" razlog može biti i - ma koliko banalno zvučalo - da se sve toliko brzo odigralo da piloti jednostavno nisu stigli da odreaguju. Primer za to je udarac u tlo (drveće ili planinski greben) pri veoma gustoj magli gde od trenutka spoznaje da do udarca može doći do same tragedije neretko prođe samo nekoliko sekundi.

Nesreća, helikopter predsednika Irana Ebrahima Raisija Foto: Tanjug/AP

Pol Biver, stručnjak za avijaciju i bivši pilot helikoptera, rekao je da su oblaci, magla, magla i niska temperatura sigurno doprineli padu helikoptera iranskog predsednika.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu prethodno je izjavio da Raisijev helikopter nije posedovao signalni sistem ili taj sistem nije bio uključen.

On je novinarima rekao da je Iran spada u tursku oblast odgovornosti za reagovanje u vanrednim situacijama, zbog čega su turske vlasti proverile da li postoji signal nakon izveštaja o padu letelice.

''Ali nažalost, (mislimo) da je najverovatnije signalni sistem bio isključen ili da helikopter nije imao taj sistem, jer bi u suprotnom signali bili primećeni'', ocenio je Uraloglu.

Ebrahim Raisi Foto: Handout / AFP / Profimedia

Nije precizirano da li je se gore navedeno odnosi na signal sa tzv. ELT uređaja (Emergency Locator Transmitter) koji emituje podatke o poziciji vazduhoplova u slučaju udesa ili o možda nekom drugom signalu, poput standardnog transpondera koji nose svi vazduhoplovi koji lete u kontrolisanom vazdušnom prostoru i skoro je neshvatljivo da ga helikopter namenjen za prevoz predsednika i najviših državnih zvaničnika nije posedovao. Da li je bio iz nekog razloga namerno isključen, verovatno će utvrditi istraga.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba, navodi Tanjug

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>