• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viper Demonstration Team prikazao novo specjalno bojenje aviona u čast pola veka od prvog leta F-16

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viper Demonstration Team ove godine nastupa na 25 događaja u četiri države kako bi se proslavio veliki jubilej ovog još uvek popularnog aviona

  • 0

Viper Demonstration Team prikazao je specijalnu šemu bojenja za njihov F-16 Fighting Falcon, čiji je primarni zadatak prikazivanje sposobnosti aviona i obučenosti pilota na vojnim i javnim događajima. Demo team ima istu ulogu kao i popularne akrobatske grupe, samo ovde nije reč o grupnom letenju već o pojedinačnima - nimalo manje aktraktivnim - nastupima letilica, poznatim pod imenom solo display (samostalni prikaz)

Reč je o novom bojenju letelice inspirisanom kolor šemom koju je nosio prototip F-16 pre čak 50 godina.

Fighting Falcon jedan je od najdugovečnijih tipova aviona u floti američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF), a ove godine navršava se pola veka od njegovog prvog leta.

Viper Demo TEam USAF/Viper Demonstration Team/X.com

Avion oznake YF-16, odnosno prototip onoga što će postati okosnica američkih lovačkih eskadrila, poleteo je 20. januara 1974. godine iz baze Edwards u Kaliforniji čime je započela priča o F-16.

Pedeset godina i hiljade sati naleta kasnije, Viper Demonstration Team USAF koji leti sa F-16 - odlučio je da povodom ovog jubileja ofarba jedan od svojih aviona u specijalnu kolor šemu. U sredu 15. maja Viper Demonstration Team svečano je prikazao izgled prefarbanog F-16 čije je bojenje bilo inspirisano - čak skoro sasvim autentično predstavlja -  YF-16 od pre pola veka.

Viper Demo TEam USAF/Viper Demonstration Team/X.com

Tim je radio zajedno sa 412. opitnim vingom na farbanju aviona koje je trajalo osam nedelja.

Viper Demonstration Team ove godine nastupa na 25 događaja u četiri države kako bi se proslavio veliki jubilej ovog još uvek popularnog i rasprostranjenog borbenog aviona aviona, piše Aero Time.

Od formalnog uvođenja u upotrebu 1979. godine General Dynamics, odnosno Lockheed Martin, proizveo je preko 4.500 F-16 u različitim varijantama, a danas je njih oko 3.000 još uvek u aktivnoj upotrebi.

Najnovija verzija F-16 nosi oznaku Block 70/72 Fighting Falcon i naručili su je Bugarska i Slovačka, o čemu je portal Aero.rs ranije pisao.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>