• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bukurešt kupuje najmodernije AIM-9X Sidewinder: Evo koliko raketa se nabavlja za rumunske F-16

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovoj zemlji treba da budu isporučeni i kontejneri za rakete, a obezbeđena je i obuka za tehničko osoblje Forțele Aeriene Române i logistička podrška

  • 0
AIM-9X U.S. Marine Corps photo by Cpl. Gabriel Durand

Rumunsko ratno vazduhoplovstvo (Forțele Aeriene Române) uskoro namerava u svoj inventar uvede nekoliko stotina novih AIM-9X Sidewinder raketa. Kupovina naoružanja za blisku vazdušnu borbu već je odobrena od strane američkog Stejt Departmenta.

Rumunija za flotu borbenih aviona F-16 Fighting Falcon nabavlja 300 AIM-9X Sidewinder raketa. Reč je o jednoj od najvećih nabavci raketa ovog tipa u poslednjih desetak godina.

Rumunija sada raspolaže sa 23 aviona F-16 koji će koristiti ove rakete u zadacima čuvanja nacionalnog vazdušnog prostora, ali i misijama i vežbama NATO, prenela je Balkansa bezbednosna mreža.

Sidewinder AIM-9M USAF Foto: United States Air Force/A1C Thomas Spangler

Stejt Department odobrio je prodaju 300 raketa Sidewinder Block II i prateće opreme po procenjenoj ceni od 340,8 miliona dolara. Vlada Rumunije je pored samih raketa zatražila i 40 taktičkih jedinica za navođenje raketa, 40 raketa za obuku i 20 jedinica za navođenje.

Ovoj zemlji treba da budu isporučeni i kontejneri za rakete, a obezbeđena je i obuka za tehničko osoblje Forțele Aeriene Române i logistička podrška.

U sklopu programa modernizacije sredstava ratnog vazduhoplovstva, Rumunija je nabavila 17 korišćenih F-16 aviona iz Portugala. Pre početka rata u Ukrajini zaključen je posao o nabavci 32 komada F-16 od Norveške, tako da će Rumunija prema aktuelnim planovima do kraja 2025. imati 49 aviona F-16 - raspoređenih u tri eksadrile.

Ovaj izvor prenosi da su letelice koje su stigle iz Portugala prošle proces modernizacije u skladu sa standardom MLU ( Middle Life Upgrade).

AIM-9X je raketa tipa vazduh-vazduh kratkog dometa koja se koja se koristi u bliskoj vazdušnoj borbi. Reč je o duboko modernizovanom naoružanju koje svoje korene vuče još iz pedesetih godina prošlog veka. Najnovija generacija raketa 9X nalazi se u naoružanju oružanih snaga SAD i još 31 zemlje širom sveta.

Ne postoje zvanični podaci o brzini i dometu rakete, navodi BBM, osim činjenica da je raketa supersonična i da se koristi za vazduhoplovnu borbu u vizuelnom dometu - takozvani dog fight.

Proizvođač rakete Raytheon navodi da Sidewinder Block II može biti integrisan na različite platforme, poput F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, F-35 Lightning II i druge. Navođenje AIM-9X do mete vrši se uz pomoć detekcije infracrvenih zraka.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>