• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najlepši način sećanja na smrt heroja: Memorijalna regata Zoran Radosavljević održana 25. put

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snežana, sestra majora Zorana Radosavljevića, istakla je važnost ove regate kao jednog od najlepših načina za sećanje na Zorana

  • 0

Ovog vikenda na regatnim poljima reke Save i u Bežanijskom zimovniku u Beogradu, održana je 25. memorijalna jedriličarska regata Zoran Radosavljević.

Ova tradicionalna manifestacija organizuje se već 25 godina u čast strastvenog jedriličara i pilota, majora Zorana Radosavljevića, pripadnika 127. lovačke avijacijske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Jugoslavije, koji je herojski poginuo tokom NATO agresije 1999. godine.

Regata je okupila brojne takmičare, članove Jedriličarskog saveza Srbije, kao i mnoge prijatelje i poštovaoce Zoranovog lika i dela.

U Bežanijskom zimovniku nadmetali su se najmlađi jedriličari do 14 godina u klasi optimist. Na reci Savi, na potezu od Ade Međice do Novog železničkog mosta, takmičili su se iskusniji jedriličari u klasama ILCA4, ILCA6, mikro i krstaš.

Pobednik u klasi optimist je Veljko Simonović iz NK Palilula. U klasi krstaš pobedio je Miloš Dobrosavljević iz JK Ada, dok je prvo mesto u klasi mikro osvojio Tihomir Zakić iz AJK Beograd.

Mina Zei iz AJK Beograd pobedila je u klasi ILCA4, a Relja Milovanović iz JK Gemaks u klasi ILCA6.

Snežana Radosavljević Mažibrada, sestra majora Zorana Radosavljevića, istakla je važnost ove regate kao jednog od najlepših načina za sećanje na Zorana, naglašavajući pozitivnu energiju i činjenicu da su optimisti koji su nekada jedrili kao sedmogodišnjaci sada odrasli i jedre u višim kategorijama.

Ova regata traje već dve i po decenije i postala je tradicionalna manifestacija. Zahvaljujem svim učesnicima koji svake godine donose tu fenomenalnu energiju u Beograd - naglasila je Snežana.

Među učesnicima je bio i Aleksandar Jovanović, koji je izrazio čast što je po 15. put učestvovao na Zokijevoj regati, naglašavajući poseban osećaj jedrenja u čast čoveka koji je spajao ljubav prema otadžbini i jedrenju.

Osećaj jedrenja na Zokijevoj regati je iznad svakog drugog doživljaja jer znamo u čije ime jedrimo. Iako je ovo rekreativna i memorijalna regata, sportski duh je uvek prisutan - istakao je Jovanović, višestruki prvak ovog takmičenja.

Prva Zokijeva regata održana je 1999. godine u Herceg Novom na inicijativu Zoranovih prijatelja. Od 2007. godine, regata se održava u Beogradu

Kao i svake godine, regati su podršku pružili Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije: učesnike regate je simboličnim naletima na otvaranju "pozdravila" posada helikoptera Gazela 890. mešovite helikopterske eskadrile Pegazi a o bezbednosti regate brinuli su se pripadnici - i pripadnice Rečne flotile, vojne policije i vojne hitne pomoći

(Ministarstvo Odbrane/Aero.rs)

Video: Balkanski skok prijateljastva 2024: Prvi dan, skakanje iz Mi-17V5 RViPVO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>