• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mornarica se rešava bespilotnih helikoptera: MQ-8C bili u upotrebi samo tri godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout baziran je na Bell 407 helikopteru koji je modifikovan za autonomne letove - bez pilota. Zamišljen je kao vazduhoplov koji može da izvršava misije osmatranja i izviđanja

  • 0
Helikopter MQ-8C Foto: Wikimedia

Američka ratna mornarica (United States Navy - USN) planira uskoro da se reši MQ-8C bespilotnih letelica. Ovaj neuobičajeni vazduhoplov koji je ušao u upotrebu pre svega tri godine uskro će se "iskrcati" sa brodova mornarice.

Prema budžetskom zahtevu mornarice za fiskalnu 2025. godinu, USN nije zatražila finansiranje za Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout besposadne helikoptere, preneo je FlightGlobal.

Moranirica navodi da će prekinuti sa operativnom upotrebom MQ-8C u četvrtom kvartalu 2024. godine.

Fiskalna godina za američku vladu završava se u septembru.

Mornarica trenutno navodno raspolaže sa 36 letelica ovog tipa u čiji je razvoj uloženo 1,5 milijardi dolara. Svega 17 njih trenutno je operativno, otkrivaju dokumenta mornarice.

Svoju prvu misiju MQ-8C je imao sredinom decembra 2021. godine ali od tada nije mnogo korišćen.

Jedan od potencijalnih razloga povlačenja iz upotrebe mogla bi biti cena.

Oficir za resurse MQ-8C Ian Adams smatra da je ova platforma previše skupa i da se sa višestruko jeftinijim vazduhoplovima mogu izvršavati iste misije, preneo je FlightGlobal.

Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout baziran je na Bell 407 helikopteru koji je modifikovan za autonomne letove - bez pilota.

Zamišljen je kao vazduhoplov koji može da izvršava misije osmatranja i izviđanja, a predviđeno je i nošenje vođenih raketi.

U prošlosti je bila planirana nabavka čak 177 letelica za nešto manje od tri i po milijarde dolara ali je na kraju nabavljeno 38 primeraka.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>