• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zovu se Adir i već su obarali neprijateljske letilice: Izrael potpisao ugovor sa SAD o nabavci još aviona F-35

Vreme čitanja: oko 2 min.

U saopštenju izraelskog ministarstva se navodi da je izraelska delegacija nedavno potpisala u SAD pismo o razumevanju za ugovor vredan 3 milijarde dolara koji uključuje 25 višenamenskih borbenih aviona pete generacije F-35i

  • 0

Ministarstvo odbrane Izraela zvanično je potpisalo ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o nabavci, kako je navedeno, treće eskadrile borbenih aviona F-35, preneli su danas izraelski mediji.

U saopštenju izraelskog ministarstva se navodi da je izraelska delegacija nedavno potpisala u SAD pismo o razumevanju za ugovor vredan 3 milijarde dolara koji uključuje 25 višenamenskih borbenih aviona pete generacije F-35i kompanije Lockheed Martin, prenosi Times of Israel

Avioni će početi da se isporučuju Izraelu od 2028. godine, u tranšama od tri do pet godišnje, s ciljem da se u narednim godinama izraelska flota aviona F-35i poveća na 75 letelica, navodi se u saopštenju ministarstva. Ukupna vrednost sporazuma je oko 3 milijarde dolara, a finansira se iz američke vojne pomoći Izraelu (US Foreign Military Financing - FMF), navode izraelski mediji i ministarstvo.

F-35, Lightning II je višenamenski borbeni avion pete generacije koji je razvila američka kompanija Lockheed Martin. Namenjen je za izvršavanje širokog spektra misija, uključujući prevlast u vazduhu, izviđanje, elektronsko ratovanje i precizne udare po ciljevima. Ovaj avion je opremljen naprednim radarima, senzorima i komunikacionim sistemima, što njegovom pilotu treba da omogući visok nivo situacione percepcije i borbene efikasnosti.

F-35 dolazi u tri varijante: F-35A (konvencionalno poletanje i sletanje), F-35B (kratko poletanje i vertikalno sletanje), i F-35C (varijanta za nosače aviona).

Pokreće ga Pratt & Whitney F135 motor, koji omogućava maksimalnu brzinu od 1,6 Maha (oko 1.930 km/h) i dolet od oko 2.220 km bez dodatnih rezervoara.

Naoružanje može da nosi na unutrašnjim i spoljašnjim tačakama, uključujući rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, bombe i top od 25 mm. Njegove stealth karakteristike, kao što su smanjena vidljivost za radare i niski infracrvena i akustični odraz, čine ga komparabilno težim za otkrivanje i praćenje i povećavaju šanse preživljavanja u neprijateljskom okruženju

Avion Izrael IAF Lockheed Martin F35 Foto: Wikipedia/Staff Sgt. Madeline Herzog

Do sada je proizvedeno skoro 1000 aviona F-35, koji su isporučeni različitim zemljama. Među njima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Australija, Norveška, Danska, Nizozemska, Belgija, Poljska i Singapur.

Izrael je nabavio F-35 avione, poznate pod lokalnim imenom Adir kao deo šireg vojnog programa modernizacije. Prva isporuka F-35 aviona Izraelu obavljena je u decembru 2016. godine. Do sada je Izrael primio prema većini dostupnih informacija između 35 i 40 aviona F-35.

Ovi avioni predstavljaju ključnu komponentu izraelske vazdušne moći. Prema podacima Scramble.nl, koriste se u tri eskadrile: 116. eskadrili Lavovi sa juga (The Southern Lions Squadron - Tayeset Aryeh Ha'Darom), 117. Prvoj mlaznoj eskadrili (The First Jet Squadron - Tayeset Ha'Silon Ha'Rishona) i 140. eslkadrili Zlatni orao (The Golden Eagle Squadron - Tayeset Ha'Nesher Ha'Zahav)

Izraelski F-35 mogu se pohvaliti i prvim obaranjem vazduhoplova ovim avionom - do sada je dokumentovano uspešno dejstvo na bespilotne letilice i krstareće rakete, o čemu ste mogli da čitate na Aero.rs.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>