• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina dobija borbene avione Mirage 2000: Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Broj aviona koji će biti poslati na ratište u Istočnoj Evropi za sada nije poznat, a Emanuel Makron je najavio da će donirati onoliko letelica koliko daju i druge zemlje

  • 0
M2000 facebook/Armee de l'Air et Espace

Francuski predsednik Emanuel Makron je u televizijskom prenosu najavio da će Ukrajini biti poslani Dassault Mirage 2000 avioni. Vest o donaciji Francuske usledila je svega nekoliko dana nakon što su vojnu pomoć za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo (Повітряні сили Збройних сил України) najavile Švedska i Belgija, a u predvečerje sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim,

Oružane snage Ukrajine treba da dobiju dugo očekivanu pomoć u vidu francuskih Dassault Mirage 2000-5 borbenih aviona. Potvrda o transferu vazduhoplova, o kojoj se spekuliše već neko vreme, došla je sa najvišeg mesta, od samog predsednika Francuske - Emanuela Makrona.

Dassault Mirage facebook/Armée de l'Air et de l'Espace

On je u četvrtak (6. jun) u intervjuu u televizijskom programu posvećenom obeležavanju Dana D, odnosno operacije Overlord, izjavio da će Ukrajini biti predati Dassault Mirage 2000-5 kao i da će Francuska obučiti pilote iz ratom zahvaćene zemlje.

Predsednik Francuske je saopštio da će u petak biti zvanično najavljen nova etapa saradnje sa Ukrajinom i donacija Mirage 2000 koji prema njegovim rečima treba da zaštine vazdušni prostor i teritoriju zemlje, preneo je Euronews.

Broj aviona koji će biti poslati na ratište u Istočnoj Evropi za sada nije poznat, a Emanuel Makron je izjavio da će donirati "onoliko letelica koliko daju i druge zemlje", preneo je The Aviationist.

Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/Ryan Fletcher

U floti francuskih vazduhoplovnih i svemirskih snaga (Armée de l'air et de l'espace) trenutno se nalazi 30 Mirage 2000-5F koji su ušli u upotrebu početkom ovog milenijuma. Prema pisanju The War Zone, reč je o starijim unapređenim Mirage 2000 avionima koji se razlikuju od izvozne varijante vazduhoplova.

Francuski Mirage 2000-5F koriste RDY (Radar Doppler modele Y) tip radara koji navodno može da detektuje mete udaljene i do 140 kilometara.

Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Koliko će Dassault avioni biti značajni za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo zavisiće i od paketa naoružanja sa kojima budu isporučeni.

The War Zone navodi da bi letelice mogle biti naoružane MICA raketama vazduh-vazduh za borbu van vizuelnog dometa ali i naoružanjem vazduh-zemlja poput krstarećih raketa SCALP-EG ili Hammer precizno vođenih bombi.

Pored Dassault Mirage 2000, Ukrajina će takođe dobiti i F-16 borbene avione, a obuka pilota za ovaj tip vazduhoplova uveliko je u toku.  Pomoć za ukrajinsko rato vazduhoplovstvo najavila je i Švedska i to u vidu Saab ASC 890 aviona za rano upozoravanje i kontrolu (Airborne Early Warning and Control - AEW&C) o čemu možete više saznati u posebnoj vesti na portalu Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>