• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokvario se državni avion: Premijer morao da kupi kartu za komercijalni let

Vreme čitanja: oko 2 min.

Generalni direktor Air New Zealanda, koji je bio jedan od 52 poslovna lidera i novinara koji su ostali na aerodromu, odlučio je da preusmeri let iz Oklanda za Tokio preko Brizbejna i naložio da vanredno sleti na aerodrom u Port Moresbiju kako bi ih sve pokupio

  • 0
Boeing 757 Foto: Wikipedia

Avion Boeing 757-200 odbrambenih snaga Novog Zelanda koji je prevozio premijera zemlje doživeo je kako su to neki mediji nazvali "sramotnu" nezgodu nakon što se pokvario na putu za Japan.

Premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson bio je prinuđen da presedne na komercijalni let iz Papue Nove Gvineje nakon što se avion namenjen za prevoz najviših državnih zvaničnika Boeing 757 Kraljevskog novozelandskog ratnog vazduhoplovstva (Royal New Zealand Air Force - RNZAF) sa oznakom NZ7571 pokvario tokom tankovanja goriva.

Kvar je otkriven nakon što se prvi čovek vlade Novog Zelanda sastao sa premijerom Papua Nove Gvineje, Džejmsom Marapeom, prenose mediji.

Ostatak delegacije, koja je uključivala ministra trgovine Toda MekKleja, kao i biznismene i novinare, ostao je zaglavljen na aerodromu u glavnom gradu Port Moresbiju (POM).

Generalni direktor Air New Zealanda (NZ) Greg Foran, koji je bio jedan od 52 poslovna lidera i novinara koji su ostali zaglavljeni, odlučio je da preusmeri let iz Oklanda za Tokio preko Brizbejna (NZ99) i naložio da vanredno sleti na aerodrom u Port Moresbiju kako bi ih sve pokupio, izvestio je Sky News.

Prema prvim informacijama, avion koji su lmediji svojevremeno prozvali  Old Betty (Stara Beti) imao je "problem sa osiguračem", što je značilo da avion može da leti samo na kratkim relacijama, što je potvrdila i ministarka odbrane, Džudit Kolins. 

Tako je i bilo pre desetak dana, kada je Luskon bez problema odleteo sa Novog Zelanda na Fidži.

Ovo je drugi kvar na novozelandskom državnom Boeing 757 u poslednja tri meseca: Lukson je, zbog kvara na stajnom trapu, u martu morao u poslednjem trenutku da pređe na komecijalni let, kako bi prisustvovao samitu ASEAN-a u Melburnu, podseća britanski Guardian.

Slične probleme imala je i bivša premijerka ove ostrvske zemlje Jacinda Ardern, tokom poseta Vašingtonu i Melburnu 2022. godine.

Novi Zeland u svojoj vojnoj avijaciji poseduje dva aviona ovog tipa (NZ7571 i NZ7572) koji lete u sastavu 40. transportne eskadrile bazirane u avio-bazi Venuapai. U sastavu ove eskadrile leti i pet aviona Lockheed C-130H Hercules. 

Ovi vazduhoplovi uvedeni su u naoružanje RNZAF 2003, ali su zapravo stariji od 30 godina: Oba su letela deset godina u floti nisko-tarifne holandske kompanije Transavia Airlines, a proizvedeni su u decembru 1992 (NZ7571, serijski broj 26633), odnosno u martu 1993 (NZ7572, serijski broj 26634).

Na Novom Zelandu vode se žustre rasprave o tome da li zemlja može da priušti zamenu dva Boeinga planiranu za 2028. godinu.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>