• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Medicinska evakuacija sa Antarktika: Kako je izgledao prevoz pacijenta od ledenog kontinenta do Novog Zelanda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Piloti RNZAF koristili su takozvane naočare za noćni vid ne bi li bezbedno prizemlji Herculesa na ledeni kontinent

  • 0

Pripadnici kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Novog Zelanda (Royal New Zealand Air Force - RNZAF) izveli su medicinsku evakuaciju pacijenta sa Antarktika. Izazovni vremenski uslovi, mrak i desetine stepeni celzijusa ispod nule otežali su napore spasilaca ali je avion ipak uspeo da se bezbedno prizemlji na ledeni kontinent.

Avion RNZAF tipa C-130 Hercules poleteo je u četvrtak 27. juna u 02:00 po lokalnom vremenu iz Krajstčerča na Novom Zelandu zaputivši se ka Antarktiku - destinaciji do koje vojni vazduhoplovi ne lete previše često.

Posada RNZAF bila je angažovana u misiji medicinske evakuacije jednog od članova američkog naučnog tima u bazi Mekmurdo (eng. McMurdo Station). Usled nemogućnosti lekara na Antarktiku da pruže adekvatnu negu pacijentu, u pomoć su pozvane oružane snage Novog Zelanda da ga prevezu do Okeanije.

RNZAF C-130 Hercules Foto: Shutterstock

C-130 Hercules uspeo je bezbedno da sleti na letelište Feniks uprkos izazovnih uslovima. U saopštenju kraljevskog ratnog vazduhoplovstva navodi se je misija izvedena po mraku, kao i da se temperatura kretala u rasponu od -33 do -40 stepeni celzijusa.

Piloti RNZAF koristili su takozvane naočare za noćni vid ne bi li bezbedno prizemlji Herculesa na ledeni kontinent.

Teretna vrata aviona su se spustila, a pacijent je ukrcan u letelicu.

Kako avion nije imao dovoljno goriva u rezervoaru za povrati let, on je dopunjen kerozinom na samom Antarktiku. Da se motori ne bi zaledili na ekstremno niskim temperaturama, izvedeno je takozvano "vruće dopunjavanje" - gorivo je sipano u rezervoar dok su pogonski agregati istovremeno radili.

Svega sat i po nakon sletanja, C-130 ponovo se vinuo u nebo i bezbedno stigao na Novi Zeland gde su medicinske službe preuzele brigu o pacijentu.

Američki ambasador na Novom Zelandu Tom Udal zahvalio se pripadnicima RNZAF koji su izveli medicinsku evakuaciju iz ove izuzetno nepristupačne oblasti.

"Osim letenja u borbenom okruženju, noćne misije na Antarktiku usred zime predstavljaju najizazovnije i najopasnije uslove letenja", navodi se u saopštenju oružanih snaga Novog Zelanda.

(Aero.rs)

Video: Helikopterski servis Republike Srpske: Vazdušni medicinski transport

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>