• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Croatian International Airshow Varazdin 2024: U Hrvatskoj verovatno najveći regionalni aeromiting ove godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lista potvrđenih učesnika već garantuje da pozicionira CIAV2024 u sam vrh regionalnih događaja ove vrste ali se organizatori i dalje nadaju da će dobiti potvru učeća višenamenski borbenih aviona iz Austrije, Mađarske, USAFE ali i legendarnog lovca MiG-21 koji broji poslednje sate leta na evropskom nebu

  • 0
Aeromiting CIAV 2009 u Varaždinu Salinger Igor

Međunarodni aeromiting Croatian International Airshow Varazdin - CIAV2024 održaće se u subotu i nedelju 13. i 14. jula na varaždinskom aerodromu.

Prema najavama organizatora, po broju i raznovrsnosti učesnika, ovogodišnji CIAV biće jedan od najvećih, ako ne i najveći događaj ove vrste u regionu.

Do sada je potvrđeno učešće većeg dela vazduhoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: za domaću  i regionalnu publiku sa sigurnošću možemo reći najzanimljivi će bitti Dassault Rafale koji su stigli u Hrvatsku pre nepona dva meseca i tada postali najmoerniji borbeni avioni u regionu.

Dassault Rafale HRZ J.MORTREUIL/Armée de l'Air et de l'Espace/SIRPA/MORH

Pored njih, nastupiće i hrvatska akro grupa Krila Oluje koja leti na Pilatus PC-9M školskim avionima, helikopteri HRZ UH-60 Black Hawk, OH-58 Kiowa Warrior, helikopteri MUP Hrvatske Agusta Bell 212 i Bell 206, avioni iz Red Bull flote Alpha Jet i dvomotorni srednji bombarder iz perioda drugog svetskog rata B-25 Mitchell, još jedan 'oldtajmer' MiG-15, avioni Pilatus PC-6 i PC-9 slovenačkog vazduhoplovstva, kaže za Aero.rs Robert Mišak, predsedsednik varaždinskog aerokluba i nositelj projekta CIAV2024.

Huey AB 212 i Jet Ranger 206 - iako i dalje u operativnoj upotrebi - slobodno možemo reći veterani policijske avijacije imajući u vidu da se koriste na prostorima nekadašnje SFRJ vipe od četiri decenije.

Najavljen je takođe dolazak i starog-novog učesnika iz Srbije: oldtajmer mlaznog školsko-borbenog aviona Soko Galeb G-2. Ovaj avion, prema saznanjima Aero.rs, leteo je nekad u akro grupi Stars iz Novog Sada ali je u međuvremenu promenio vlasnika i CIAV2024 treba da bude prvo pojavljivanje na međunarodnoj vazduhoplovnoj sceni u novim bojama i sa novim pilotom.

MiG-21UMD HRZ Salinger Igor

Mišak je potvrdio da su na CIAV pozvani i višenamenski borbeni avioni iz susednih vazduhoplovstava: Mađarske, Austrije i USAFE, odnosno Italije i da se potvrda dolaska "očekuje svaki dan". Takođe, prvi čovek najvećeg aeromitinga u Hrvatskoj kako sam kaže i dalje "gaji nadu" da će se pred varaždinskom publikom pojaviti i verivatno najzanimljiviji vazduhoplov - kojim Hrvatsko ratno Zrakoplovstvo raspolaze danas: MiG-21

Varaždin je inače poznat kao de facto hrvatska prestonica aeromitinga - na Croatian International Airshow Varazdin (CIAV) događajima mogli su se videti učesnici poput mađarskih Gripena i MiG29, hrvatski MiG-21 i akrobatska grupa Krila Oluje, Slovenački Pilatusi PC-6, PC-9M, francuski Alpja Jetz, helikopteri Mi-17, Mi-14, Bell 206, AS532L Cougar pa čak i nastupi velikih transportnih An-32 i putničkih biz jetova.

CIAV već tradicionalno organizuje Aeroklub Varaždin, pod pokroviteljstvom vlade Republike Hrvatske, Ministarstva odbrane, Ministrarstva mora i razvitka i Ministrastva turizma uz glavnog pokrovitelja i suoorganizatora grada Varaždina i Varaždinske županije.

(Aero.rs)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>