• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka se naoružava: Odobreno finansiranje razvoja supersonične Tyrfing rakete, kupuje se još Brimstone 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored novca za razvoj nove generacije naoružanja, Nemačka će takođe izdvojiti sredstva za kupovinu već "oprobane" tehnologije poput Brimstone 3 i Stinger

  • 1

Nemački parlament odobrio sredstva za finansiranje nove Tyrfing supersonične rakete koja se razvija u saradnji sa Norveškom. Vlasti u Berlinu su takođe dale zeleno svetlo za kupovinu hiljade dodatnih Brimstone 3 raketa i PVO sistema Stinger.

Nemačke kompanije Diehl Defence i MBDA učestvovaće u projektu razvoja nove supersonične protivprodske rakete Tyrfing zajedno sa partnerima iz Norveške, odnosno proizvođačem naoružanja Kongsberg . Parlament je u sredu 26. juna odobrio izdvajanje finansijska sredstva za ovaj projekat, a potpisivanje ugovora o saradnji treba da se realizuje već u avgustu ove godine, preneo je Defense News.

Vlada Nemačke investiraće 650 miliona evra u periodu od 2024. do 2033. godine kako bi se nemačkoj mornarici (Deutsche Marine) obezbedilo domaće protivbrodsko naoružanje. Mornarica ove zemlje trenutno se uglavnom oslanja na sredstva poreklom iz Francuske i SAD.

Nemačka strana će u početku finansirati projekat iz specijalnog fonda za vojsku kancelara Olafa Šolca, a taj novac je prikupljen neposredno nakon početka rata u Ukrajini. U kasnijim godinama, novac treba da dolazi iz redovnog vojnog budžeta, piše Defense News.

Tyrfing odnosno 3SM (Super Sonic Strike Missile) ime je za novu raketu namenjenu uništavanju plovila i treba da zameni starije generacije raketa. Lansira se sa vojnih brodova i treba da uđe u upotrebu sredinom naredne decenije.

Pored novca za razvoj nove generacije naoružanja, Nemačka će takođe izdvojiti sredstva za kupovinu već "oprobane" tehnologije. Budžetska komisija dala je zeleno svetlo za nabavku do 3.266 Brimstone 3 raketa do 2033. godine, a konačno odobrenje parlamenta očekuje se narednog meseca.

Reč je o raketama vazduh-zemlja kojima treba da budu naoružani Eurofighter Typhoon avioni.

Defense News prenosi da skupštinski odbor za budžet odobrio i nabavku 506 prenosivih protivvazduhoplovnih sistema Stinger u vrednosti od oko 395 miliona evra kao zamenu za 500 raketa zemlja-vazduh koje su poslate u Ukrajinu.

(Aero.rs)

Video: Balkanski skok prijateljstva 2024: Nenad Kuzmanović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. jun 2024. | 14:25

    Опет се масовне убице наоружавају - надам се по ПОСЛЕДЊИ пут. "Не дозволите да се Немачка уједини" (Маргарет Тачер)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>