• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leonardo AW609 završio probe na nosaču aviona: Rad tiltrotor vazduhoplova testiran na moru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fokus opitnih letova bio je na sletanjima i poletanjima sa nosača aviona, a ista su izvršena u različitim uslovima

  • 0

Konzorcijum Leonardo završio je ispitivanja novog AW609 tiltrotor vazduhoplova na nosaču aviona.

U periodu od 3. do 12. aprila ove godine, posade AW609 izvršile su niz testova na nosaču aviona Cavour italijanske ratne mornarice.

U saopštenju Leonarda navodi se da je vazduhoplov obavio prelet od njegovog postrojenja Cascina Costa u krugu aerodroma Malpensa (MXP) do mornaričke baze Maristaer Grottaglie na jugu Italije. Tiltrotor letelica odatle je obavila let ka nosaču Cavour gde su izvršeni testovi.

Fokus opitnih letova bio je na sletanjima i poletanjima sa nosača aviona.

Ista su izvršena u 15 različitih uslova. Piloti su obavili vertikalna sletanja i poletanja, lateralno prizemljenje i isprobali druge načine kretanja kako bi se do kraja proverile mogućnosti nove generacije tiltrotor tehnologije na pučini. Testiranje je vršeno i u različitim vremenskim uslovima.

Nakon prve faze testova na brodu, Leonardo će započeti detaljnu procenu prikupljenih podataka. Analizom performansi vazduhoplova stvorila bi se osnova za naknadna ispitivanja kako bi se poboljšao pristup AW609 nosaču aviona i uvela druga unapređenja.

Demonstracioni letovi su najnoviji korak u okviru aktivnosti koje je sprovela zajednička radna grupa osnovana 2022. godine u sklopu koje se nalaze Leonardo, italijanska mornarica, italijanska vojska i carinska policija. Radna grupa ima za cilj da proceni potencijal tiltrotor tehnologija kao komplementarnih sposobnosti za sredstva koja se već koriste među državnim službama, navodi se u saopštenju Leonarda.

Tiltrotor naziv je za vazduhoplove koji generišu uzgon i potisak pomoću pogonskih rotora. Agregati se obično postavljaju na krajeve krila i mogu da se rotiraju u zavisnosti od režima leta.

Ovakav dizajn omogućava vazduhoplovu vertikalna poletanja i sletanja dok u isto vreme može da se kreće brzinama većim od tipičnih helikoptera.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>