• 31

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Kruševcu prvi put prikazan novi PVO sistem Vojske Srbije: Kineski HQ-17AE istovremeno gađa četiri cilja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prikazani su i PVO sistem FK-3, potom sistem kratkog dometa Mistral, protivavionski sistem Pasars sa Bofors topom, bespilotna letelica Pegaz

  • 31

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu prvi put je prikazan novi PVO sistem kratkog dometa Vojske Srbije, HQ-17AE, koji služi za zaštitu trupa na kopnu, nabavljen iz Kine.

HQ-17AE je sistem namenjen dejstvima u svim vremenskim uslovima, protiv ciljeva koji lete na niskim ili srednjim visinama (aviona, stelt aviona, helikoptera i bespilotnih letelica), ali i precizno navođenih projektila (krstarećih raketa, vođenih bombi i raketa zemlja-vazduh.

Sistem je razvijen u Drugoj akademiji Kineske korporacije za nauku i industriju vazduhoplovstva (China Aerospace Science and Industry Corporation - CASIC), navodi portal China Defence.

KRUŠEVAC VIDOVDAN TTZBOR Foto:Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema navodima Global Timesa, ovaj sistem poseduje najmanje tri verzije: gusenični HQ-17, potom HQ-17A (na točkovima) i izvoznu verziju HQ-17AE, koja je dobila odobrenje za prodaju na svetskom tržištu 2021. godine.

Protiv-vazduhoplovni sistem HQ-17AE omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 km i visinama do osam kilometara.

Prema analizama Global Timesa, ovaj sistem je zapravo modernizovana, optimizovana verzija ruskog PVO sistema Tor-M1 i čini okosnicu protiv-vazduhoplovne odbrane u kopnenoj komponenti Kineske narodno-oslobodilačke armije.

HQ-17AE koristi napredne tehnologije uključujući fazni radar (vrsta radarskog sistema koji koristi niz antena sa faznim pomakom za kontrolu usmerenosti i oblikovanja snopa radio talasa), vertikalni hladni lansirni sistem raketa, sistem za brzo okretanje. Vozilo sa sistemom HQ-17AE može da lansira rakete dok je u pokretu, i može se povezati sa drugim vozilima u mrežu tokom borbe, navodi proizvođač.

U Kruševcu, u kom su danas uz premijera Miloša Vučevića bili i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, prikazano je i najmoćnije oružje protiv-vazduhoplovne odbrane Vojske Srbije - kineski sistem FK3.

Prikazani su i PVO sistem kratkog dometa Mistral, protivavionski sistem Pasars sa Bofors topom, bespilotna letelica Pegaz.

Na taktičko - tehničkom zboru prikazana su i druga oružja i oruđa koja su u upotrebi u Vojsci Srbije: modernizovani tenk M-84AS2, modernizovano borbeno vozilo pešadije BVP M-80AB1, modernizovani OT 4X4 tranporter, modernizavano vozilo MRAP 6X6 M-20, ali i domaća oklopna vozila Lazar-3 i Miloš, prototip vozila Lazanski, samohodna haubica NORA-B52 M21, višecevni modularni samohodni lanser raketa 122/262 mm Tamnava, samohodni lanseri.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>