• 22

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vatreni udar 2024: Prilika da pripadnici Vojske Srbije testiraju nova oružja i oruđa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dronovi samoubice SM-1 i SM-2 koji se lansiraju sa katapult rampe,  dronovi domaće proizvodnje Komarac i Osica, modernizovani Orao J-22 i još mnogo toga moglo se videti tokom dana visokih zvanica

  • 22

Nova provera sposobnosti Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama uz prisustvo državnog vrha.

Danu visokih zvanica opitne združene taktičke vežbe Vatreni udar 2024, uz Aleksandra Vučića, predsednika države, prisustvovali su i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Tokom vežbe Vatreni udar 2024 uvežbavano je izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku.

Opšti cilj vežbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Prikazana su dejstva PVO sistema Pancir S1 i Pasars, protivoklopnog sistema Kornet M, modernizovanog višecevnog lansera raketa Oganj M17. Viđeni su i dronovi samoubice SM-1,SM-2 koji se lansiraju sa katapult rampe,  dronovi domaće proizvodnje Komarac i Osica. 

Zvanice su mogle da posmatraju i dejstvo samohodnih haubica Nora B52, samohodne haubice Gvozdika, ali i dejstvo modernizovanog višenamenskog bombardera Orao J22, dejstvo transportnog aviona AN26, kao i helikoptera Mil Mi-17 i Gazela GAMA.

Predsednik Srbije naglasio je da je današnja vežba bila posvećena bespilotnim letelicama i vezi koju oni ostvaruju sa drugim sistemima.

"Moraćemo još mnogo da vežbamo, da radimo, još mnogo toga da nabavljamo i mnogo toga da proizvodimo. Očekujemo da do septembra meseca imamo prvih 1.000 komada dronova naše proizvodnje 'komaraca'. Kao što vidite, radimo i sa 'vrapcem' i sa 'osicom' i svim ostalim", rekao je između ostalog Vučić.

Na vežbi koja traje već dve nedelje učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta.

Angažovano je oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caca

    4. jul 2024. | 14:58

    Veliki i značajan potez naše vojske u koju se ulaže na najbolji način!

  • Caca

    4. jul 2024. | 14:59

    Vojska Srbije napreduje iz dana u dan i u nju se maksimalno ulaže!

  • Caca

    4. jul 2024. | 15:03

    Naša vojska je spremna za svakakve izazove,u nju se ulaže i čini narod bezbednim!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>