• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Austrijanci ulažu u ratno vazduhoplovstvo, kupuju 12 helikoptera UH-60M Black Hawk

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopteri koji će biti isporučeni do 2030. zameniće u potupnosti - sa već postojećih 12 letelica ovog tipa - flotu helikoptera Agusta Bell AB212

  • 0
Black Hawk UH 60M Foto: Shutterstock

Austrija je potpisala ugovor o kupovini dvanaest helikoptera UH-60M Black Hawk za Oružane snage Austrije, odnosno Ratno vazduhoplovstvo te zemlje (Österreichische Luftstreitkräfte). Time će broj ovih letelica u tom segmentu vojske porasti na 24.

"Kupovinom helikoptera UH-60M Black Hawk činimo značajan napredak u poboljšanju naše operativne sposobnosti", izjavila je ministarka odbrane Klaudija Taner i dodala da će helikopteri biti "neprocenjivi u širokom spektru operativnih scenarija, posebno u izazovnim planinskim regionima i pod ekstremnim vremenskim uslovima".

Black Hawk UH 60M Foto: Shutterstock

Nabavka, koja je deo Programa stranih vojnih prodaja (Foreign Military Sales - FMS) američke vojske, uključuje logističke usluge, opremu za misije i neophodnu obuku za pilote i tehničare. Planirani budžet za kompletan paket iznosi 715 miliona evra, navodi portal Aerotime.

Novi helikopteri će biti stacionirani u Heršingu (Hörsching) i očekuje se da će služiti Austrijskom ratnom vazduhoplovstvu najmanje 30 godina.

Black Hawk UH 60M Foto: Shutterstock

Isporuke će početi 2028. godine, zamenjujući zastarelu flotu od 22 helikoptera Agusta Bell AB212 do 2030. godine.

UH-60M ima domet od približno 590 kilometara, koji se može produžiti na oko 2.200 kilometara sa dodatnim rezervoarima za gorivo, maksimalnu brzinu od 300 kilometara na sat i maksimalnu visinu leta od oko 6.000 metara.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>