• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je italijanska eskadrila smeštena u SAD: Piloti se obučavaju za let na avionima F-35

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piloti reaktivirane 156. eskadrile nekada su leteli na lovcima-bombarderima Tornado i pre toga na F-104 Starfighter

  • 1
F-35 Italija Foto: Shutterstock

Italijansko ratno vazduhoplovstvo (Aeronautica Militare) osniva novu jedinicu za operativnu konverziju (Operational Conversion Unit - OCU) koja će biti u sastavu 156. eskadrile: u ovoj jedinici vršiće se obuka pilota za letenje avionom F-35 Lightning II Panther.

Interesantno je da će italijanski piloti koji će proći kroz OCU - biti locirani u bazi vazduhoplovnih snaga SAD (United States Air Force - USAF) Luk u Feniksu, Arizona.

U ovu jedinicu biće upućeni piloti koji su uspešno završili obuku za letenje na lovcima; oni će se tokom preobuke upoznati sa naprednim sistemima F-35, ali i naoružanjem koje ovaj avion može da nosi.

Tokom obuke letenja u raznim meteo uslovima, piloti će proći i dog-fight obuku (borbe u vazduhu) i obuku u gađanju vazdušnih i zemaljskih ciljeva raznim projektilima.

Baza Luk služi kao  za obuku pilota italijanskog ratnog vazduhoplovstva na F-35 od novembra 2015. godine, a italijanski piloti su bili stacionirani u 62. lovačkoj eskadrili USAF – multinacionalnoj eskadrili za obuku na F-35.

Od sada će, kako navodi Aviationist a prenosi Simple Flying, italijanski piloti biti u sastavu reaktivirane 156. eskadrile, koja je nekada letela na lovcima-bombarderima Tornado i pre toga na F-104 Starfighter.

Italijansko ratno vazduhoplovstvo je prema podacima Lockheed Martina poručilo 60 vazduhoplova F-35A i još 30 letelica F-35B pa će OCU vrlo brzo postati jedinica u kojoj će se obučavati ne samo novi piloti, već i instruktori za nove generacije.

Za razliku od F-35A, avion F-35B ima nešto manju nosivost i može da obavlja vertikalna poletanja i sletanja sa nosača aviona.

Italijanske oružane snage u sklopu mornarice trenutno imaju dva nosača aviona: Kavur (Cavour) i Đuzepe Garibaldi (Giuseppe Garibaldi) koji će uskoro biti povučen iz upotrebe, a zameniće ga nosač Trst (Trieste).

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    7. jul 2024. | 14:44

    Ф35 је прича за малу децу - много кошта, само да га некоме увале...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>