• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džo Bajden najavio nove PVO sisteme za Ukrajinu: Šta će sve biti poslato na ratište na istoku Evrope

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanske oružane snage će Ukrajini poslati SAMP-T sistem protivvazduhoplovne odbrane o čemu se ranije spekulisalo

  • 0
Ukrajina Amerika, Raketni odbrambeni sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden najavio je na samitu NATO da će SAD i njeni saveznici poslati dodatno protivvazduhoplovno naoružanje Ukrajini.

U Vašingtonu je juče (utorak 9. jul) započeo samit NATO povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja ove alijanse. Među glavnim temama zvaničnika severnoatlantskog pakta bila je situacija na ratištu u Ukrajini kao i vojna pomoć za ratom zahvaćenu zemlju.

Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Prvi čovek Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden najavio je da će Ukrajini uskoro bit poslati dodatni protivvazduhoplovni sistemi kako bi mogla da nastavi da se brani od ruskih raketnih napada. SAD, Nemačka, Holandija, Rumunija i Italija će Ukrajini donirati opremu za pet strateških sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) tokom narednih meseci, preneo je Defense News pozivajući se na izjavu Džo Bajdena.

"SAD i naši partneri nameravaju da Ukrajini obezbede desetine dodatnih taktičkih sistema protivvazdušne odbrane", najavio je predsednik SAD.

Ukrajina će od Nemačke, SAD i Rumunije navodno dobiti dodatne baterije za Patriot dok će Holandija donirati delove sa ovaj PVO sistem. Italijanske oružane snage će Ukrajini poslati SAMP-T sistem protivvazduhoplovne odbrane o čemu se ranije spekulisalo.

Druge članice NATO takođe nameravaju da svoje naoružanje pošalju Ukrajini. Prema pisanju AP Kanada, Norveška, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo će dostaviti NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i Gepard sisteme.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi najavio je krajem juna da će se raspored za slanje raketa za Patriot i NASAM promeniti. Određene države koje su naručile naoružanje za ove protivvazduhoplovne sisteme moraće duže da čekaju na isporuku jer će rakete namenjene njima biti poslate Ukrajini, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>