• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portugal kupuje avione Super Tucano: Slede pregovori sa Embraerom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portugal je izdvojio preko 180 miliona evra za nabavku novog aviona za blisku vazdušnu podršku koji se takođe može koristiti i kao trenažni i izviđački avion

  • 0
Super tucano Foto: Shutterstock

Vlada Portugala dala je zeleno svetlo za nabavku Embraerovih A-29N Super Tucano aviona za ratno vazduhoplovstvo te zemlje. Predstoje tehnički i ekonomski pregovori oko nabavke.

Iako još uvek nema zvaničnih detalja oko broja letelica koje su našle svoju ulogu u vazduhoplovnom segmentu više od 15 oružanih snaga širom sveta, portal AirData News spekuliše da će Portugalija nabaviti do 12 letelica ovog tipa.

U aprilu 2023. godine, Embraer je otkrio da će ponuditi novu verziju A-29, ili EMB 314 Super Tucano, u skladu sa NATO standardima, nazvanu A-29N, gde 'N' označava NATO.

Ova verzija aviona nudi dodatnu opremu i funkcije, kao što su operacije sa jednim pilotom i novi datalink, čime se poboljšava funkcionalnost Super Tucana.

Portugal je izdvojio preko 180 miliona evra za nabavku novog aviona za blisku vazdušnu podršku, a A-29N je dorastao ovoj ulozi, piše portal Simple Flying. A-29N se takođe može koristiti i kao trenažni i izviđački avion.

Super tucano Foto: Shutterstock

Portugal je takođe kupac Embraerovog vojnog transportera KC-390 Millenium, naručivši pet naprednih transportera. Vazduhoplovstvo zemlje trenutno koristi dva aviona, pri čemu je drugi primerak stigao pre samo par nedelja. Zajedno, A-29N i KC-390 će značajno poboljšati odbrambene sposobnosti Portugala, ali će takođe biti veliki adut u mirovnim i humanitarnim misijama, posebno oko Afrike.

Embraer ima jake veze u Portugalu, uključujući podružnicu OGMA. Potvrda Portugala za A-29N će verovatno koristiti brazilskoj kompaniji za proizvodnju aviona, koja je željna da osigura nove kupce u inostranstu.

Prema nekim izvorima, i Holandija je zainteresovana za ovaj avion, dok je Embraer blizu dogovora sa Paragvajskim vazduhoplovstvom za šest letelica ovog tipa.

Embraerova odbrambena divizija će se pojaviti na predstojećem Farnborough International Airshow (FIA)  ovog meseca, gde će biti izloženi A-29N i KC-390 Millennium.

(Aero.rs)

Video: Letački dan Utva Pančevo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>