• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija povećava flotu letećih cisterni: Naručeno još Airbus A330 MRTT aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus A330 MRTT osmišljen je kao leteća cisterna koja može da dopunjuje gorivom druge vojne avione u vazduhu. Pored svoje primarne uloge, A330 MRTT se može koristiti i kao platforma za prevoz vojnika i vojne opreme

  • 0

Kompanija Airbus Defense and Space isporučiće Saudijskoj Arabiji dodatne A330 MRTT leteće cisterne. Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Saudijske Arabije (Royal Saudi Arabia Air Force - RSAF) tako bi uskoro u svojoj floti trebalo da ima deset aviona ovog tpa.

U saopštenju Airbusa od srede 10. jula navodi se da je sa RSAF dogovorena isporuka četiri A330 MRTT. Prvi primerci treba da stignu u flotu oružanih snaga Saudijske Arabije u 2027. godini.

Ugovorom je predviđena i logistička podrška za nove avione, rezervni delovi kao i obuka za osoblje koje će upravljati i servisirati leteće cisterne. Avioni za Saudijsku Arabiju biće opremljeni krutim boom sistemom (boom system) dopune kao i sistemom creva (hose and drogue pods).

Ove letelice takođe će moći da se dopunjavaju kerozinom od drugih cisterni, navodi se u saopštenju evropskog konzorcijuma.

Airbus A330 MRTT osmišljen je kao leteća cisterna koja može da dopunjuje gorivom druge vojne avione u vazduhu. Pored svoje primarne uloge, A330 MRTT se može koristiti i kao platforma za prevoz vojnika i vojne opreme. Leteća cisterna takođe može biti korišćena u misijama transporta ranjenika ili evakuacije iz opasnih područja.

Airbus nema proizvodnu liniju za sastavljanje A330 MRTT već vrši konverziju postojećih putničkih letelica. Simple Flying navodi da se postrojenje za modifikaciju civilnih Airbusa A330 nalazi u Airbusovom vojnom centru za konverziju (Airbus Military Conversion Centre) u gradu Getafe u blizini Madrida.

Prema pisanju portala Scramble, Saudijska Arabija već koristi šest aviona ovog tipa koji lete u sklopu 24. eskadrile RSAF.

(Aero.rs)

Video: Proslava Dana policije: Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>