• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Volodimir Zelenski na samitu NATO: 50 aviona F-16 ne znači ništa. Treba nam bar 128

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komentari predsednika Ukrajine usledili nakon najave američkog državnog sekretara, Entonija Blinkena, da je prva isporuka F-16 borbenih aviona Ukrajini - koji dolaze iz Danske i Holandije - u toku

  • 0
avion F16 F-16 Foto: Pixabay

Da li će avioni F-16 koje su zapadne zemlje rešile da doniraju Ukrajini koja je u sukobu sa Ruskom Federacijom već 870 dana - zavisi od broja vazduhoplova.

Ovo je na marginama samita NATO medijima saopštio Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, upoređujući avione F-16 sa američkim tenkovima Abrams koje je Ukrajina dobila prošle jeseni, piše Biznis Insajder.

Kada ga je voditelj Fox Newsa Bret Bajer pitao da li je 31 Abrams tenk koji je Ukrajina dobila za potrebe kontraofanzive  napravio razliku, Zelenski je rekao: "Nisam siguran da takav broj tenkova može promeniti situaciju na bojnom polju."

Volodimir Zelenski na samitu NATO Foto: Tanjug/AP

Govoreći u Vašingtonu u sredu, dok je NATO samit bio u toku, Zelenski je naglasio da se problemi sa F-16 mogu opisati kao predugo čekanje:

"Čekamo ih, kao što je moja majka čekala mene posle škole. Ovo je isto, ali mnogo ozbiljnije. Problem sa F-16 je (njihov) broj i datumi (kada stižu)."

NATO avioni vežbe manevri Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik je rekao da, pošto Rusija upravlja sa toliko borbenih aviona "na teritoriji Ukrajine," mali broj američki vazduhoplova neće napraviti razliku. 

"Čak i ako imamo 50, to nije ništa. Oni imaju 300. Pošto se branimo, potrebno nam je 128 aviona F-16" rekao je, dodajući da ukoliko Ukrajina nema tu količinu letelica tog tipa, neće moći da "parira Rusima na nebu."

Avion F16, F-16 Foto: Pixabay

Komentari Zelenskog su usledili nakon najave američkog državnog sekretara, Entonija Blinkena da je prva isporuka F-16 borbenih aviona Ukrajini - koji dolaze iz Danske i Holandije - u toku, o čemu je Aero.rs pisao.

Postavljaju se pitanja koliko će ovi avioni biti korisni na bojnom polju i da li će biti dovoljno vazduhoplova i obučenih pilota da naprave razliku. Takođe postoje zabrinutosti da bi mogli stići značajno kasnije nego kada su bili najpotrebniji Ukrajini. Zapad je pripisao dugi put ka dobijanju F-16 za Ukrajinu složenoj logistici.

"Problem sa F-16 je što nije tako jednostavno samo dobiti avione i predati ih. Avioni moraju biti prekonfigurisani iz različitih vazduhoplovnih snaga iz kojih dolaze kako bi bili prikladni i upotrebljivi za ukrajinske vazduhoplovne snage," rekao je neimenovani NATO zvaničnik novinarima na brifingu na marginama samita u četvrtak.

"Ako pogledate program poput ovog, generalno, čak i kada saveznička zemlja u uslovima mira preuzima novi avion poput ovog, moglo bi proći mnogo, mnogo duže vremena da se sve postavi na svoje mesto," navodi Biznis insajder reči ovog zvaničnika.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>