• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska FSB tvrdi: Sprečili smo ukrajinsku otmicu strateškog bombardera Tu-22M3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinska obaveštajna služba navodno pokušavala da vrbuje pilote da dezertiraju i strateškim bombarderom slete na teritoriju pod kontrolom Kijeva

  • 0
Tupolev Tu-22M3 Foto: Shutterstock

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) je prijavila da je osujetila pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da regrutuju pilota ruske vazduhoplovne snage da otme strateški bombarder Tu-22M3.

Centar za odnose sa javnošću FSB saopštio je  da su uspeli da spreče operaciju, koja je uključivala učešće specijalnih službi NATO zemalja.

U saopštenju koje je objavljeno na veb-sajtu FSB-a navedeno je da je ukrajinska obaveštajna služba pokušala da regrutuje ruskog vojnog pilota, nudeći mu novčanu nagradu i italijansko državljanstvo ukoliko sleti sa bombarderom na teritoriju Ukrajine, javlja portal Ruavia.

Tokom leta 2022. godine, FSB je takođe prijavio sprečavanje slične operacije ukrajinskih obaveštajnih službi. U to vreme, ukrajinska vojna obaveštajna služba pokušala je da regrutuje pilote vazduhoplovnih snaga za novčane nagrade i garancije državljanstva u zemlji Evropske unije. Operacije su bile deo šireg plana koji je imao za cilj povlačenje ruske vojne opreme.

TV kanal Rossiya-24 takođe je izvestio o planovima ukrajinskih obaveštajnih službi da obezbedi prelet strateških bombardera Su-24, Su-34 i Tu-22M3. Potsetimo, nedavno je Maksim Kuzminov, pilot helikoptera koji je prebegao iz Rusije u Ukrajinu helikoterom Mi-8 pronađen mrtav u Španiji, o čemu je naš portal pisao.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>