• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumunija sve bliža kupovini F-35: Potpisivanje ugovora vrednog 6,5 milijardi dolara očekuje se do kraja godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj aranžman sa SAD, inače najskuplji u istoriji Rumunije, podrazumeva i logističku podršku, obuku osoblja, simulatore letenja kao i arsenal naoružanja

  • 1
F-35 Italija Foto: Shutterstock

Nije tajna da je Rumunija već duže vreme zainteresovana za kupovinu Lockheed Martin F-35 Lightning II aviona. Potpisivanje ugovora o nabavci moglo bi da usledi već do kraja godine, a cena aviona nije mala.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar nedavno je izneo dodatne informacije o napretku u procesu kupovine američkih borbenih aviona. On je u utorak 16. jula izjavio da ugovor za kupovinu F-35 letelica treba da bude potpisan na jesen ove godine, preneo je The Aviationist.

Lockheed Martin F-35 USAF U.S. Air Force/R. Nial Bradshaw

Rumunija namerava da nabavi 32 aviona F-35 za šta je spremna da izdvoji čak 6,5 milijardi dolara. Ovaj aranžman sa SAD, inače najskuplji u istoriji rumunskih oružanih snaga,  podrazumeva i logističku podršku, obuku osoblja, simulatore letenja kao i arsenal naoružanja.

Trenutno je program u fazi Pisma ponude i prihvatanja (Letter of Offer and Acceptance - LOA), a rumunska strana sada čeka odgovor američkih zvaničnika. Ukoliko Vašington da "zeleno svetlo", stvoriće se uslovi i za potpisivanje ugovora o kupovini, preneo je Defense Romania.

Dubai Air Show Foto: Tanjug/AP

Kako se radi o veoma naprednim i dosta traženim letelicama, Rumunija ne očekuje brzu isporuku novih aviona. Prvi primerci Lightning II navodno treba da budu dostavljeni oko 2030. godine.

Nebo iznad Karpata do tada će čuvati F-16 avioni rumunskog ratnog vazduhoplovstva (Forțele Aeriene Române) ali i NATO snage koje patroliraju istočnim krilom ovog vojnog saveza.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    19. jul 2024. | 08:00

    Očigledno je da su svi poludeli!🧐🙄 Svi se naoružavaju, narod živi u bedi, a vlade kupuju skupocenu vojnu tehniku!? Protiv koga to Rumuni kupuju avione? Protov Mađara možda, protiv Bugara, ili pak protiv nas, pa i mi bacamo pare, i kupujemo i nove i rabljene avione, a nemamo para ni za hleb!?🧐🤨 Ne! Očigledno je da su se svi namerili protiv Rusije, i Kine! Nisu normalni!😕🤔😳 Rusija vodi vodi frontalni rat protiv NATO pakta, preko svojih, a naročito Ukrajinskih žrtava, a znajući da ne može konvencionalno dobiti rat protiv toliko brojnih debila koji se naoružavaju, da verovatno ubrzano radi na dekonzerviranju par desetina hilada konzerviranih nuklearnih bojevih glava, i na ubrzanoj izradi njihovih "raketa nosača"!🧐 Da ima za svakog "brata" salata!🧐🧐🧐

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>