• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva američka strateška bombardera prvi put stacionirani u Rumuniji: Boeing B-52 od sada na istoku Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom svog angažovanja u Rumuniji, avioni B-52 će delovati u okviru 20. Ekspedicione bombarderske eskadrile i leteće sa savezničkim NATO snagama i drugim međunarodnim partnerima

  • 1
Boeing B-52  Stratofortress Foto: af.mil / Staff Sgt. Trevor McBride

Dva aviona tipa Boeing B-52H Stratofortress američkog ratnog vazduhoplovstva, iz sastava 2. borbenog krila u bazi Berksdejl u Lujzijani, stigla su u nedelju u vazduhoplovnu bazu Mihail Kogalničeanu u Rumuniji, saopštila je komanda američkih vazduhoplovnih snaga, koja podseća da su ih tokom leta ka Karpatima iznad Barencovog mora, presrela dva ruska aviona.

Raspoređivanje dva USAF B-52 bombardera u bazi Mihail Kogalničeanu znači da će prvi put američki strateški bombarderi operisati sa teritorije Rumunije, piše sajt The Aviationist.

Prema nedavnom pisanju BBC-a, planirano je da postrojenje Mihail Kogalničeanu postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi. Pojašnjavajući jučerašnji događaj iznad Barencovog mora, američke vazduhoplovne snage u Evropi navele su da su, dok su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom, američke avione B-52 su presrela dva ruska ratna aviona iznad Barencovog mora u nedelju oko 8 sati po srednjoevropskom vremenu.

Boeing B-52  Stratofortress Foto: af.mil / Master Sgt. Staci Kasischke
Boeing B-52  Stratofortress Foto: af.mil / Staff Sgt. Philip Bryant

Navodi se da američki avioni nisu menjali kurs zbog presretanja i nastavili su po planu leta bez incidenata krećući se ka vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničeanu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su američke bombardere presreli MiG-29 i MiG-31 kako bi "sprečili prelazak državne granice".

Pored ruskih aviona, B-52 pratile su i letelice savezničkih snaga. Tokom dugačkog puta do Rumunije, bombardere su gorivom dopunjavale dve KC-135 leteće cisterne. Dok su preletali Finski zaliv, avionima su se u vazduhu pridružili i F/A-18C Hornet finskog ratnog vazduhoplovstva (Ilmavoimat) kao i Eurofighter Typhoon letelice iz flote nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe), preneo je The Aviationist.

Tokom svog angažovanja u Rumuniji, avioni B-52 će delovati u okviru 20. Ekspedicione bombarderske eskadrile i leteće se savezničkim NATO snagama i drugim međunarodnim partnerima radi usklađivanja sposobnosti i obezbeđivanja bezbednosnih obaveza u oblasti odgovornosti američke vojne komande u Evropi, što znači da će američki strateški bombarderi prvi put operisati iz Rumunije.

"Kroz saradnju sa saveznicima, našim snagama je omogućeno da se bore protiv aktuelnih i budućih pretnji. Redovni i rutinski angažmani američkih strateških bombardera pokazuju da su Sjedinjene Američke Države i NATO spremni, postavljeni i dobro pripremljeni da se integrišu sa savezničkim zemljama i partnerima u odvraćanju pretnji i odbrani severnoatlantske alijanse", izjavio je general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi (USAFE-AFAFRICA).

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024: Snimak sa krila aviona!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. jul 2024. | 11:13

    Хаха, плаше мечку решетом... То ће бити прво гађано - један искандер и пуф...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>