• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta će avioni F-16 doneti Ukrajini: Umesto čarobnog štapića - početak procesa promene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinski piloti koji lete na F-16 neće značiti vazdušnu nadmoć u roku od nekoliko nedelja. To će biti proces kroz koji ćemo proći, rekao general Džejms Heker, zapovednik USAF u Evropi

  • 3
avion F16 F-16 Foto: Pixabay

Skori dolazak aviona F-16 u Ukrajinu (o kom je Aero.rs pisao) neće biti čarobno rešenje, već su početak dugog procesa uvođenja ukrajinskih oružanih snaga u zapadne taktike i opremu.

Ovo su reči generala "sa četiri zvezdice" Džejmsa Hekera, komandanta američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) u Evropi i vođe NATO saveznog vazduhoplovnog komandovanja.

"Ukrajinski piloti koji lete na F-16 neće značiti vazdušnu nadmoć u roku od nekoliko nedelja. To će biti proces kroz koji ćemo proći, ali bar počinjemo," rekao je Heker novinarima na početku aero-mitinga Royal International Air Tattoo (RIAT) na vojnom aerodromu Fairford u Engleskoj.

General Džejms Heker Foto: dvidshub.net/U.S. Air Force photo by Senior Airman Katie Mullikin

Američki državni sekretar Entoni Blinken, na NATO samitu ranije ovog meseca u Vašingtonu, rekao je da će avioni F-16, koje proizvodi Lockheed Martin, leteti na ukrajinskom nebu ovog leta. To je kulminacija dugog procesa koji uključuje obuku unutar SAD-a i na više evropskih lokacija, kao i trenutne i buduće donacije aviona iz Belgije, Danske, Holandije i Norveške, navodi Aviation Week.

"Biće potrebno vreme da avioni počnu sa efikasnim operacijama, sa dovoljno osoblja, pilota, logistike. Ovo se ne dešava preko noći, ali morate početi, i mi smo prilično blizu početka," zaključio je Heker. "Ukrajina je uglavnom bila uspešna u čuvanju svojih vazduhoplovnih snaga, a sada će to morati da ponove sa F-16. To će biti izazov, jer ne mogu sve vazdušne baze u zemlji opsluživati nove avione", citira Aviation Week Hekera.

Avion F16, F-16 Foto: Pixabay

Heker kaže da je bio više zabrinut za budućnost Ukrajine "pre nekoliko meseci", kada su zalihe municije nacije bile iscrpljene, a međunarodni politički pritisak usporio dopunu zaliha.

"To je od tada uglavnom ublaženo, jer su napori kao što je međunarodna Kontakt grupa za odbranu Ukrajine obezbedili više sistema potrebnih za odbranu i napad", rekao je zapovednik USAF za Evropu.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana Arandjelovic

    24. jul 2024. | 11:15

    Bravo Ameri sto pomazete naciste u Ukrajini Azove i Krakene, protiv kojih su se borili vadi ocevi i dedovi i koliko ih je izginulo u Evropi pocev od juna 1944.do kapitulacije u Berlinu. Sve ce vam se vratiti kad tad.

  • Драгче

    24. jul 2024. | 12:44

    Паа, донеће им велика очекивања, и малу корист; велика задужења и много разочарења!

  • Балканац

    24. jul 2024. | 13:56

    Веома уравнотежена политичка изјава овог генерала. Све је ово припрема за увођење НАТО стандарда, рат је изгубљен.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>