• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srušio se Eurofighter Typhoon tokom vojne vežbe u Australiji: Italijanski pilot spašen i prevezen u bolnicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pilota italijanskog ratnog vazduhoplovstva pronašla je posada spasilačkog helikoptera Leonardo A139 koja ga je prevezla u bolnicu u gradu Darvin

  • 0
Italija Eurofighter Typhoon Foto: Shutterstock

Eurofighter Typhoon italijanskog ratnog vazduhoplovstva (Aeronautica Militare) srušio se jutros na severu Australije. Pilot koji je upravljao letelicom uspeo je da se katapultira - spasioci su ga brzo locirali i prevezli u bolnicu.

Eurofighter Typhoon koji je bio angažovan u međunarodnoj vojnoj vežbi Pitch Black 24 u Severnoj teritoriji Australije srušio se jutros prilikom trenažnog leta. Prema saopštenju koje je danas (24. jul) izdalo australijsko Ministarstvo odbrane, pilot aviona primetio je nepoznat tehnički problem sa Eurofighter Typhoon.

Italija Eurofighter Typhoon Foto: Shutterstock

On je odlučio da se katapultira iz letelice i uz pomoć padobrana je uspeo bezbedno da se prizemlji. Pilota italijanskog ratnog vazduhoplovstva pronašla je posada spasilačkog helikoptera Leonardo A139 (VH-RQY) kompanije CHC Helicopters Australia koja ga je prevezla u bolnicu u gradu Darvin, piše Scramble.

Pilot navodno nije zadobio povrede i trenutno je u dobrom zdravstvenom stanju. Vežba Pitch Black 24 privremeno je prekinuta, preneo je portal The Aviationist pozivajući se na pisanje lokalnih medija.

Italija Eurofighter Typhoon Foto: Shutterstock

Eurofighter Typhoon navodno se srušio u regionu Daglas Dali, oko 18 kilometara od reke Dali. Sudeći prema dostupnim informacija, mesto pada aviona nalazi se na pola puta između aerodroma Dali River Mišn i zaliva Anson, objavio je Scramble.

Pitch Black 24 je međunarodna vojna vežba koja se održava u periodu i 12. jula do 2. avgusta. Učešće u ovogodišnjoj vežbi uzelo je 20 nacija koje uvežbavaju vojna dejstva sa preko 140 letelica, navodi se na sajtu australijskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Australian Air Force - RAAF).

Italija po prvi put učestvuje na Pitch Black i to sa šest Lockheed Martin F-35 Lightning II, četiri Eurofighter Typhoon i Gulfstream G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) sistemom za rano upozoravanje.

Aeronautica Militare je u Australiju poslala jednu KC-767 leteću cisternu kao i C-130J transportni avion, piše The Aviationist.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>