• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi F-16 isporučeni Ukrajini: Novi avioni za Kijev navodno već u upotrebi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Volodimir Zelenski je saopštio da su ukrajinski piloti već počeli da koriste F-16 mada nije do kraja jasno kakve su vrste misija izvršavali

  • 0
Ukrajina F-16 Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ukrajinske oružane snage postale su korisnik F-16 borbenih aviona.

Krajem prošle nedelje pojavila se informacija da su F-16 avioni primećeni na nebu iznad Ukrajine i da su ratnom vazduhoplostvu (Повітряні сили Збройних сил України) ove zemlje isporučeni prvi primerci borbenih aviona zapadne proizvodnje. Osim video snimaka i fotografija čija validnost nije mogla biti potvrđena, dokaza za takve tvrdnje nije bilo sve do juče.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je javnosti prve isporučene F-16 avione za ratno vazduhoplovstvo. Na nepoznatoj lokaciji Volodimir Zelenski se u nedelju 4. avgusta obratio medijima povodom dolaska nepoznatog broja F-16 letelica doniranih od strane nekolicine NATO zemalja.

Ukrajina F-16 Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia
Ukrajina F-16 Foto: Handout / AFP / Profimedia

On se u svom govoru zahvalio timu ljudi koji je radio na nabavci aviona kao i savezničkim zemljama na materijalnoj pomoći za oružane snage Ukrajine. Volodimir Zelenski takođe je uručio priznanja istaknutim pripadnicima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, preneo je Kyiv Independent.

Na stajanci nepoznatog vojnog aerodorma bila su parkirana dva F-16 dok su prelet iznad baze obavila još dva vazduhoplova. Tačan broj isporučenih aviona za sada nije poznat.

Predsednik Ukrajine je u svom govoru pomenuo da avioni mogu biti integrisani sa protivvazduhoplovnim sistemima zapadne proizvodnje poput Patriot i NASMAS. On je u objavi na svom Facebook profilu saopštio da su ukrajinski piloti već počeli da koriste F-16 mada nije do kraja jasno kakve su vrste misija izvršavali.

Četiri članice NATO - Holandija, Norveška, Belgija i Danska - obavezale su se da Ukrajini pošalju 79 F-16 aviona. Takozvana "koalicija za borbene avione", oformljena na prošlogodišnjem NATO samitu u Viljnusu takođe je dogovorila obuku ukrajinskih pilota koji su do sada leteli na letelicama sovjetskog porekla.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>