• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postignut dogovor: Poljska kupuje jurišne helikoptere Apache, naručeno skoro stotinu primeraka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok Apache ne budu isporučeni, oružane snage Poljske planiraju da iznajme osam helikoptera istog tipa iz sastava američke vojske radi obuke pilota

  • 0
Ah-64 Apache helikopter Foto: dvidshub.net/CW2 Cameron Roxberry

Poljska vlada potpisala je ugovor za kupovinu skoro stotinu novih Boeing AH-64 Apache. Američke letelice treba da zamene zastarele Mi-24 iz doba Hladnog rata koji trenutno predstavljaju okosnicu poljske jurišne helikopterske komponente.

Boeing je saopštio da su predstavnici vlade Poljske potpisali Pismo ponude i prihvatanja (Letter of Offer and Acceptance - LOA) za kupovinu 96 AH-64E Apache za oružane snage ove zemlje. Nabavka se realizuje preko programa Inostranih vojnih prodaja (Foreign Military Sales - FMS).

Ah-64 Apache helikopter Foto: dvidshub.net/CW2 Cameron Roxberry

Ugovor za nabavku novih  helikoptera potpisan je u utorak 13. avgusta u bazi Inovroclav-Latkovo gde je stacionirana 1. armijska avijacijska brigada. Posao vredan 9,14 milijardi dolara podrazumeva ne samo kupovinu helikoptera već i logističku podršku, obuku osoblja, rezervne delove kao i naoružanje, prenosi Aero Time.

Kupovina Apache helikoptera od strane Poljske očekuje se već neko vreme. Agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju SAD odobrila je prodaju ovih letelica u avgustu prošle godine, a potpisivanje LOA smatra se poslednjim korakom u procesu nabavke naoružanja.

Novi AH-64E će zameniti zastarele Mil Mi-24 jurišne helikoptere koji se nalaze u floti poljskih oružanih snaga još od vremena Hladnog rata. Poljska je 2014. godine započela program zamene ovih letelica, nazvan Kruk (Gavran).

Apache helikopteri biće uvršteni u sastav armijske avijacije i treba da budu stacionirani u bazama Inovroclav, Malbork i Svidnjik. Dolazak novih letelica očekuje se u periodu od 2028. do 2032. godine, preneo je Aero Time. Dok poljski Apache ne budu isporučeni, oružane snage ove zemlje planiraju da iznajme osam helikoptera istog tipa iz sastava američke vojske radi obuke pilota.

Ah-64 Apache helikopter Foto: Wikipedia/Nicky Boogaard from Hardinxveld-Giessendam, Netherlands

AH-64 Apache je američki dvomotorni jurišni helikopter predstavljen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Helikopter je tokom godina pretrpeo mnoge modifikacije kako bi ostao i opstao na bojnom polju.

Poljska je za svoje potrebe naručila verziju AH-64E Guardian koja u poređenju sa varijantom AH-64D Apache Longbow ima jače motore General Electric T700-GE701D i lopatice rotora izrađene od kompozitnih materijala.

Kupovinom 96 Ah-64, Poljska će postati drugi najveći svetski korisnik ovih helikoptera nakon Sjedinjenih Američkih Država.

(Aero.rs)

Video: Proslava Dana policije: Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>