• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo koliko borbenih aviona godišnje mogu da naprave Amerikanci i Kinezi, a koliko Evropa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čini se da će evropska proizvodnja višenamenskih borbenih aviona za 2024. godinu biti između 40 i 60 aviona ravnopravno podeljeno između tri proizvođača

  • 0
HRZ Rafale MORH/F.Klen

Dok su Sjedinjene Američke Države i Kina sa oko 240 proizvedenih višenamenskih borbenih aviona godišnje u ovom trenutku "vodeći igrači" na svetskom tržištu, pojedine evropske zemlje i dalje pokušavaju da "uhvate korak": tri višenamenska borbena aviona - Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale i Saab Gripen sve su zanimljiviji globalnom tržištu, ali nemaju dovoljno proizvodnih kapaciteta.

Dassault Rafale

Poslednjih godina, Dassault je zabeležio povećanje potražnje za svojim avionima Rafale: delimično zbog pada popularnosti ruskih aviona, delimično zbog američkog zakona koji nameće sankcije zemljama koje se odluče da kupe ruske borbene avione. Tu je i nemačka zabrana prodaje aviona Eurofighter Saudijskoj Arabiji, što može da dovede do dodatne velike narudžbine francuskog višenamenskog aviona.

Rafale je započeo kao zajednički evropski projekat Francuske, Nemačke, Italije, Španije i Velike Britanije, ali nesuglasice su dovele do toga da Francuzi krenu svojim putem, a da se druge članice inicijalnog konzorcijuma okrenu proizvodnji  Eurofighter Typhoona, navodi Simple Flying.

Ovaj avion nalazi se u službi već 20 godina, a do danas je proizvedeno gotovo 500 primeraka (234 naručena za Francusku, 261 za izvoz).

U 2023. godini, Dassault je planirao da proizvede 15 Rafale-a, ali je isporučio samo 13. Međutim, Dassault sada povećava proizvodnju i gradi oko 2 Rafalea mesečno, sa planom da poveća proizvodnju na 3 mesečno do kraja 2024. godine. Ipak, problemi u lancu snabdevanja otežavaju proizvodnju i samim tim izazivaju kašnjenja u isporuci.

Eurofighter Typhoon

Ovaj višenamenski borbeni avion proizvodi konzorcijum koji čine Airbus, BAE Systems i Leonardo, sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Italijom i Španijom kao glavnim kupcima (Britanija 232, Nemačka 180, Italija 121 i Španija 87). Od 680 naručenih Eurofightera od strane 9 zemalja, 603 su isporučena (proizvodili su se tempom od oko 20 godišnje).

Konzorcijum je sredinom 2023. godine izjavio da vidi potencijal za prodaju do 200 Eurofighter Typhoon aviona u naredne dve godine. U aprilu 2024. godine, Aviationist je izvestio da konzorcijum predviđa do 74 aviona iz domaćih narudžbina i 130 aviona od izvoznih kupaca, pored trenutno objavljenih narudžbina.

Ako bi ovi avioni svi bili isporučeni do 2035. godine, proizvodili bi se prosečnim tempom od oko 20 godišnje. Aviation Week navodi da trenutno postoji plan za isporuku 187 aviona između 2023. i 2033. godine (sa nekoliko koji će se isporučiti nakon 2033. godine). Ovo implicira stopu proizvodnje od oko 18 godišnje.

Saab Gripen

Švedski Grifon (što je prevod Švedske reči Gripen) je treći evropski višenamenski borbeni avion koji proizvodi kompanija Saab. Radi se o izdržljivom avionu napravljenom da operiše u relativno skromnim uslovima. Do ove godine, Švedska nije bila deo NATO-a i morala je planirati kako da se sama brani protiv bilo koje strane agresije.

SAAB JAS 39C Gripen Saab

Prema švedskoj doktrini, Gripen je kreiran tako da sklanjanjem u unutrašnjost, disperzijom snaga i poletanjem i sletanjem sa autoputeva sačuva odbrambene kapacitete zemlje bez obzira na napade na avio-baze.

Gripen je postigao određeni uspeh na međunarodnom tržištu i izvezen je u Mađarsku, Češku Republiku, Južnu Afriku, Brazil i Tajland. Mađarska je nedavno naručila Gripen, dok se očekuje da će Tajland uskoro postaviti još jednu narudžbinu. Očekivalo se da će Brazil postaviti još jednu veliku narudžbinu, ali izgleda da će umesto toga kupiti polovne F-16 avione.

Prema jednom izvoru, Saab tvrdi da ima kapacitet da proizvede 24 Gripena u svojim postrojenjima u Linköpingu, Geteborgu, Järfällai i Arbogi. Ipak, Saab je postavio završnu liniju za montažu u Brazilu u saradnji sa Embraerom, gde će se montirati oko 15 Gripena, a prvi će biti isporučen 2025. godine. Švedska planira da nabavi još najmanje 60 Saab Gripen-E aviona; međutim, nije jasno koliki će biti broj proizvedenih aviona za 2024. godinu.

Sve u svemu, čini se da će evropska proizvodnja višenamenskih borbenih aviona za 2024. godinu biti između 40 i 60 aviona, zaključuje Simpe Flying.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije o Kamovu Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>