• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski lovci presreli kineski izviđački avion

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada se avion navodno nije dugo zadržao u japanskom vazdušnom prostoru, on je nastavio da kruži u blizini ostrva pre nego što se vratio u Kinu

  • 0

Avioni japanskog ratnog vazduhoplovstva presreli su izviđačku letelicu kineskih oružanih snaga nakon što je ista navodno ušla u vazdušni prostor Japana. Mada se slučajevi preleta iznad tuđih teritorijalnih voda od strane kineskih aviona beleže na obližnjem Tajvanu gotovo svakoga dana, ovo je bio prvi slučaj preleta iznad japanske teritorije.

Borbene letelice japanskih odbrambenih vazdušnih snaga (Japan Air Self-Defense Force - JASDF) bile su angažovane u misiji presretanja strane vojne letelice u Istočnom kineskom moru u ponedeljak 26. avgusta. Dežurni avioni i posade JASDF reagovali su na navodno ugrožavanje vazdušnog prostora Japana od strane Y-9 izviđačkog aviona kineskih oružanih snaga.

Kineski Y9 iznad Istočnog kineskog mora Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da je kineski avion u periodu od 11:29 do 11:31 leteo iznad nenaseljenog ostrva Dandžo, preneo je Aero Time.

Mada se avion navodno nije dugo zadržao u japanskom vazdušnom prostoru, on je nastavio da kruži u blizini ostrva pre nego što se vratio u Kinu. Nije objavljeno koje deužurne japanske letelice su presrele kineski avion, ali portal The War Zone piše da su to najverovatnije bili F-15J Eagle.

Japan F-15 Foto: Shutterstock

Japan je na navodno ugrožavanje vazdušnog prostora odgovorio i diplomatskim putem tako što je predao protesnu notu kineskoj ambasadi u Tokiju, a japanski zvaničnici izrazili su nadu da se ovakvi incidenti više neće ponavljati.

Ministarstvo odbrane Japana objavilo je fotografiju Y-9, iako je nejasno da li je reč o konkretnom avionu koji je presretnut. Na fotografiji se vidi verzija aviona Y-9Z, takođe poznata po oznaci Y-8GX-13 koja je jedna od novijih iteracija letelice, preneo je The War Zone.

Avion je navodno opremljen senzorima za prikupljanje elektronskih obaveštajnih podataka (ELINT), a postoji mogućnost izvršavanja i drugih misija.

(Aero.rs)

Video: Helikopteri protiv vatrene stihije u Nacionalnom parku Sutjeska: AB212, Airbus H215, UH-1 i AW119

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>