• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinski F-16 u akciji: Zelenski tvrdi da su avioni korišćeni za obaranje dronova i raketa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sada nema informacija o tome koliko su ruskih vazdušnih sredstava zaustavili ukrajinski F-16

  • 0
Avion F16 Foto: Pixabay

Ukrajinske oružane snage navodno su koristile F-16 avione tokom odbrane od nedavnih ruskih raketnih napada. Mada mnogi izvori tvrde da je većina sredstava oborena, određeni broj njih ipak je pogodio ukrajinsku infrastrukturu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su F-16 letelice učestvovale u odbrani od ruskih raketnih napada u utorak 27. avgusta. Na teritoriju ove zemlje je prema nekim izvorima ispaljeno oko 330 krtarećih raketa i dronova, a većina je navodno uništena, preneo je Simple Flying.

Intelschizo je na društvenoj mreži X objavio da je 266 od 327 dronova i raketa presretnuto od strane ukrajinskih snaga. Za sada nema informacija o tome koliko su ruskih sredstava zaustavili F-16 ali predsednik Ukrajine navodi da je aviona i obučenih pilota trenutno premalo.

avion F16 F-16 Foto: Pixabay

Ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu su krajem jula isporučeni prvi primerci F-16 aviona. Reč je o letelicama doniranim od strane nekoliko NATO članica koje su se obavezale da Ukrajini isporuče 79 korišćenih aviona, o čemu je Aero.rs pisao.

Takozvana "koalicija za borbene avione", oformljena na prošlogodišnjem NATO samitu u Viljnusu takođe je dogovorila obuku ukrajinskih pilota koji su do sada leteli na letelicama sovjetskog porekla.

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>