• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

USAF unapređuje flotu za elektronsko ratovanje: Pola veka stari EC-130 idu u penziju

Vreme čitanja: oko 1 min.

U odnosu na EC-130, novi EA-37B leti duplo brže (preko 1.100 km/h) i značajno više - stari avion mogao je da dostigne visinu od 7.600 metara, a EA-37B čak 12.200

  • 0

Prvi od deset aviona za napredno elektronsko ratovanje EA-37B Compass Call američkog Ratnog vazduhoplovstva sleteo je u vazduhoplovnu bazu Dejvis-Montan u Arizoni.

Ovaj avion, zasnovan na platformi Gulfstream G-550, omogućiće delovanje u nekonvencionalnom i elektromagnetnom spektru, što će edoneti prednost u elektronskom ratovanju, navodi portal Air and Space Forces.

EA-37B zameniće u narednom periodu vazduhoplove EC-130H Compass Call, koji su stari gotovo pola veka: krajem prošle godine samo šest je bilo u letnom stanju, operativna sposobnost je bila svega 33 odsto, a prosečna starost - 49 godina.

"EC-130 je godinama služio svojoj svrsi, ali s ovim novim avionom možemo reći da imamo kredibilne sposobnosti", rekao je komandant 55. vinga pukovnik Mark Haurd, koji je sleteo s avionom u bazu.

Novi avion će biti sposoban za ometanje radara, elektronskih sistema i komunikacija. Takođe će igrati ulogu u misiji suzbijanja neprijateljske vazdušne odbrane (SEAD) ometajući sposobnost neprijatelja da koordinira senzore i sisteme za komandovanje i kontrolu vatrenih baterija koje ciljaju američke avione.

U odnosu na EC-130, novi EA-37B leti duplo brže (preko 1.100 km/h) i značajno više (stari avion mogao je da dostigne visinu od 7.600 metara, a EA-37B čak 12.200).

Do kraja godine u bazu Dejvis Montan sleteće još jedan avion ovog tipa, a do kraja 2025 - još pet. USAF planira da nabavi ukupno 10 vazduhoplova ovog tipa.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>