• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandija se naoružava: Zbog straha od rata nabavlja dodatne helikoptere i borbene avione

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući povećanim izdacima za potrebe oružanih snaga, vojni budžet naredne godine treba da dostigne cifru od 24 milijarde evra, što je duplo više nego što je Holandija trošila na odbranu u 2022. godini.

  • 0
F-35 Italija Foto: Shutterstock

Holandske oružane snage treba da dobiju nove borbene avione i helikoptere. U strahu od rasplamsavanja ratnih sukoba u Evropi, Holandija povećava vojni budžet i nabavlja nova borbena sredstva.

Holandija će povećati vojni budžet za 2,4 milijarde evra u narednoj godini, uključujući 1,5 milijardi evra za dodatnu "borbenu moć", navodi se u prošlonedeljnom dokumentu vlade. Zahvaljujući povećanim izdacima za potrebe oružanih snaga, vojni budžet naredne godine treba da dostigne cifru od 24 milijarde evra, preneo je Defense News.

Aeromiting u Parizu, NH90 Foto: AP/Tanjug

To je duplo više nego što je Holandija trošila na odbranu u 2022. godini.

Povećanje vojnog budžeta omogućiće i nabavke dodatnih sredstava u gotovo svim rodovima oružanih snaga. U planu je kupovina tenkova i formiranje novih tenkovskih bataljona, vozila za prevoz pešadije, dodatnih fregata ali i borbenih aviona i helikoptera.

Lockheed Martin F-35 Lightning Foto: dvidshub.net/2nd Lt. Daniel Rubio

Holandsko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Koninklijke Luchtmacht) treba da dobije šest novih Lockheed Martin F-35 Lightning II višenamenskih borbenih aviona, piše Defense News. Ova zemlja već je naručila 52 F-35 te će sa dodatkom novih aviona imati ukupno 58 Lightning II.

U planu je i nabavka novih NH-90 helikoptera. Za sada nije poznato koliko bi helikoptera ovog tipa holandske snage mogle da nabave.

(Aero.rs)

Video: Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: AW119 Koala Helikopterskog servisa Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>