• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švedska donira Ukrajini delove za JAS 39 Gripen: Još uvek bez transfera borebnih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada se u saopštenju Ministarstva navodi da transfer Gripena za sada nije opcija, Švedska namerava da stvori uslove za potencijalnu donaciju JAS-39 u budućnosti.

  • 0
SAAB GRIPEN borbeni avion Copyright Saab AB/Ramon Wenink

Švedsko Ministarstvo odbrane doniraće Ukrajini dodatne količine vojne opreme u novom paketu pomoći za ratom zahvaćenu zemlju. Među naoružanjem će se naći i delovi za JAS-39 Gripen avione iako Švedska još uvek odbija da pošalje Saab letelice na ratište u Istočnoj Evropi.

Resorno ministarstvo je u ponedeljak 9. septembra najavilo da će Ukrajini poslati oružje i drugu opremu u vrednosti od 402 miliona evra. Novi, 17. paket pomoći za Kijev podrazumeva donaciju vozila za prevoz pešadije PBV 302, muncije, protivvazduhoplovnih sistema RBS 70 i druge specijalizovane opreme.

Saab JAS39 Gripen Foto: Saab AB

Ono što se na listi doniranih sredstava posebno izdvaja jesu delovi sa Saab Gripen višenamenske borbene avione. Mada se u saopštenju Ministarstva navodi da transfer Gripena za sada nije opcija, Švedska namerava da stvori uslove za potencijalnu donaciju JAS-39 u budućnosti.

Švedska će za Ukrajinu kupiti delove vredne 201 milion evra, a reč je o komponentama koje koriste avioni verzije JAS 39C/D i JAS 39E. Nabavkom novih delova, određen broj JAS 39C/D mogao bi da bude "spašen" demontaže i da ukoliko švedska vlada to odluči, bude poslat ukrajinskom ratnom vazduhoplovstu.

Saab Gripen Švedska Foto: Shutterstock

Dolazak Gripena u Ukrajinu ipak se ne očekuje uskoro jer je trenutni prioritet oružanih snaga uvođenje F-16 u upotrebu.

Od početka rata, Švedska je Ukrajini donirala oružje vredno oko 2,2 milijrde evra. Među značajnijim sredstvima koje je Stokholm poslao ukrajinskim snagama jesu avioni Saab ASC 890 namenjeni osmatranju i kontroli iz vazduha. Više o ovoj donaciji možete pročitati u posebnoj vesti na Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>