• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štednja u USAF: Da li će avioni šeste generacije biti poslednji sa ljudskom posadom?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čisto da biste imali potpunu sliku, F-35 (bez naoružanja, održavanja, obuke itd.) košta 80 miliona dolara po avionu, dok je NGAD prema prvim procenama koštao 300% više

  • 0
Nortroph Grumman NG Air Dominance NGAD Low-Observable Stealth Multirole Supersonic Aircraft Nortroph Grumman

Sve češće se u američkim medijima postavlja pitanje da li avion šeste generacije (Next Generation Air Dominance - NGAD) može da košta koliko i F-35 Lightning II?

Vazduhoplovne snage insistiraju da je to - gornja granica, dok zvaničnici izražavaju optimizam da NGAD može biti isporučen i ispod te cene.

"F-35 nekako predstavlja gornju granicu onoga što bismo želeli da platimo za pojedinačni NGAD avion," rekao je Frenk Kendel, sekretar za ratno vazduhoplovstvo pri Ministarstvu odbrane. "F-15EX i F-35 su otprilike u istoj cenovnoj kategoriji. Međutim, voleo bih da bude niže," citirao je portal Avionist ovog visokog zvaničnika.

NGAD, Tri NGAD letelice Foto: Shutterstock

Čisto da biste imali potpunu sliku, F-35 (bez naoružanja, održavanja, obuke itd.) košta 80 miliona dolara po avionu, dok je F-15EX nešto skuplji i košta 90 miliona dolara po avionu.

Kao avion šeste generacije, NGAD će u principu biti napredniji od F-35 ili F-15EX. Razvijanje i proizvodnja naprednijih tehnologija obično zahteva određeni nivo istraživanja i eksperimentisanja koji povećava troškove, navodi portal National Interest i precizira da su početne procene pokazivale da bi NGAD mogao koštati oko 300% više od F-35.

NGAD, Jedna NGAD letelica Foto: Shutterstock

Vazduhoplovne snage pomno istražuju načine za smanjenje troškova NGAD-a: "Sada služba preispituje sve aspekte aviona koji utiču na troškove: veličina, složenost misijskih sistema, pogon," izveštava Defense One. Problem je "veoma izazovna slagalica za rešavanje", rekao je Endrju Hanter, šef nabavki vazduhoplovnih snaga.

Kendal je sugerisao da se ceo program preispituje, uključujući dronove za saradničke borbene avione (CCA) koji su bili namenjeni da dopune NGAD. On sugeriše da će CCA postati skuplji i sposobniji, što zapravo ne bi smanjilo ukupne troškove sistema šeste generacije. U svakom slučaju, program NGAD verovatno označava kraj ere razvoja aviona sa posadom.

"Verovatno ćemo napraviti još jednu verziju, bar, aviona sa posadom, tradicionalnijeg," rekao je Kendal.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>