• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pet tipova američkih helikoptera starijih od pola veka koji još uvek lete širom sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od najpoznatijih vazduhoplova ovog tipa - UH 1 Huey koji je u vreme Vijetnamskog rata služio za transport opreme i trupa, ali i brojne spasilačke misije u sastavu je Ratnog vazduhoplovstva BiH

  • 0
Mihail Kogălniceanu Air Base vojna baza Foto: Wikimedia

Kad pomenete ratno vazduhoplovstvo - najpre pomislite na borbene avione. Kad govorite o komercijalnom vazduhoplovstvu - govorite pre svega o putničkim avionima.

A helikopteri? Oni - kao "drugo dete" u velikim porodicama - ostaju negde po strani, iako je njihov značaj i u vojnoj i u civilnoj avijaciji - neprocenjiv. Uostalom, ako pitate bilo kog pilota u srpskom RV šta misli o Gazelama (koje postoje više od pola veka) ili o helikopterima Mil-Mi, čućete samo reči hvale.

Upravo zato njima posvećujemo ovaj tekst, u kom vam skrećemo pažnju na američke helikoptere koji su stariji od pola veka, a još uvek lete širom sveta.

Sikorsky SH-3 Sea King Foto: Shutterstock

Sikorsky SH-3 Sea King

Ovaj helikopter je razvijen za mornaricu SAD (US NAVY)  kako bi se suprotstavio rastućoj pretnji sovjetskih podmornica. Prvi put je ušao u službu 1961. godine, a povučen 2006. godine.

Ipak, još uvek je u upotrebi u mnogim vojskama (posebno u mornaricama) širom sveta. Posebno je zanimljivo da Sea King ponovo leti u ratu u Ukrajini, gde se koristi u savremenom sukobu između (ne)ravnopravnih protivnika. Britanija je donirala tri helikoptera Westland Sea King (britanske verzije Sea Kinga proizvedene po licenci) - navodi Simple Flying, a Nemačka je obećala još šest helikoptera Sea King.

UH-1 Huey BiH Salinger Igor

Bell UH-1 Iroquois

UH-1 (ili Huey) je možda jedan od najprepoznatljivijih simbola Vijetnamskog rata. Razvijen početkom 1950-ih, prvi put je ušao u službu 1959. godine kao medicinski evakuacioni helikopter. Tokom Vijetnamskog rata, igrao je ključnu ulogu u evakuaciji hiljada američkih vojnika i prevozu nebrojenih količina tereta i trupa.

Američka vojska je konačno povukla UH-1 2016. godine (iako postoje izveštaji da USAF još uvek koristi neke novije verzije). Iako ga američka vojska više ne koristi, on je još uvek u upotrebi u mnogim vojskama širom sveta (uključujući i Bosnu i Hercegovinu). Američka carina i služba pogranične zaštite (AMO) izvela je svoj poslednji let sa ovom letelicom u julu 2020.

Boeing CH-47 Chinook

Iako je američka vojska povukla Huey, isto ne važi za Chinook - koji će, kako se očekuje, ostati u službi još mnogo godina. CH-47 Chinook je uveden u približno isto vreme kao i UH-1 (1962) i sada je jedan od najstarijih vojnih vazduhoplova koji se još uvek široko koristi u američkoj, ali i drugim oružanim snagama u svetu.

Ne samo da CH-47 ostaje u službi, već je kontinuirano unapređivan i još uvek se proizvodi, a nakon šest decenija i dalje je veoma pouzdan. Nove varijante se i dalje razvijaju, a Boeingov CH-47F Block II Chinook je nedavno obavio svoj prvi let.

Bell AH-1 Cobra Foto: Shutterstock

Bell AH-1 Cobra

Cobra je možda bila u senci UH-1 Huey, ali je bila još jedan plodan član ove porodice helikoptera. Serija AH-1 je izašla 1967. godine i počela kao privremeni borbeni helikopter u Vijetnamskom ratu. Koristila je isti motor, transmisiju i rotorski sistem kao i Bell UH-1 Iroquois, i pokazala se kao korisna platforma tokom rata u Vijetnamu.

Originalni AH-1 je imao oklopljenu tandemsku kabinu i topovsku kupolu ispod nje. Letelica je povučena iz američke vojske 2001. godine, ali je ostala u proizvodnji do 2019. godine i danas se koristi širom sveta. Američka šumarska služba je bila jedan od modernih nevojnih korisnika helikoptera, iako je taj program zatvoren 2021. godine.

MD 500 helicopter Foto: Shutterstock

MD Helicopters - serija MD 500 

MD 500 (razvijen iz Hughes 500) je uveden 1967. godine kao vojni, ali je poznatiji kao policijski helikopter. Iako je MD 500 i dalje u upotrebi u brojnim armijama širom sveta, često se koristi u policijskim i drugim snagama reda i zakona.

MD 500 ostaje u proizvodnji i poznat je po svojoj svestranosti, agilnosti i manevarskim sposobnostima. U vojnoj službi, korišćen je kao laki višenamenski helikopter za izviđanje i logističke zadatke. Takođe je ponekad bio konfigurisan za napade i protivpodmorničke operacije.

Prema portalu Aerospace Technology, "Proizvedeno je preko 5.000 Hughes OH-6 i njegovih derivata, serija MD 500 i MD 530. Najnovije civilne varijante su MD 500E, MD 530F i MD 520N. Više od 2.600 helikoptera serije MD 500 je trenutno u upotrebi."

(Aero.rs)

Video: Letelica Putnik udruženja studenata vazduhoplovstva Beoavia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>