• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Irak nabavlja nove Airbus helikoptere: Umesto Mi-17 dolaze H225M

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus H225M biće korišćen u antiterorističkim misijama, specijalnim operacijama, zadacima traganja i spasavanja, prevoza vojnika i medicinske evakucaije

  • 0

Iračke oružane snage nameravaju da modernizuju flotu helikoptera novim Airbus letelicama.

Kompanija Airbus Helicopters potpisala je sa iračkim Ministarstvom odbrane ugovor za dvanaest helikoptera tipa H225M. Nove borbene Airbus letelice treba da budu isporučene iračkoj armijskoj avijaciji i zamene starije primerke Mi-17 helikoptera poreklom iz Sovjetskog Saveza.

H225 ©Anthony Pecchi/Airbus Helicopters

Airbus H225M biće korišćen u antiterorističkim misijama, specijalnim operacijama, zadacima traganja i spasavanja, prevoza vojnika i medicinske evakucaije, navodi se u saopštenju evropskog konzorcijuma. Aktuelnim planom isporuka očekuje se da prvi primerak H225M bude dostavljen iračkoj vojsci već 2025. godine.

U floti armijske avijacije ove bliskoistočne zemlje već se nalaze Airbus helikopteri H125, H135 i H145. Uprkos tome, u inventaru oružanih snaga još uvek su brojni i Mil helikopteri proizvedeni u Rusiji i Sovjetskom Savezu.

Airbus ističe da se među korisnicima H225M nalaze Francuska, Tajland, Singapur, Meksiko, Indonezija ali i Mađarska o čijim je helikopterima Aero.rs pisao.

H225M je višenamenski transportni helikopter koji može da leti na šest kilometara nadmorske sa maksimalnim doletom od skoro 1.300 kilometara. Helikopter je pogonjen sa dva Safranova Makila 2A1 motora koja omogućavaju H225M da razvije maksimalnu brzinu od 260 km/h.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M prikaz Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>