• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više Super Puma u regionu: Mađarskoj isporučene prve H225

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mađari će nove H225M koristiti za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje, kao i za specijalne operacije. Kako se radi o veoma naprednim helikopterima, za njih će biti izgrađeni novi hangari

  • 1
Mađarski Airbus H225M helikopteri Foto: Sztaniszláv Horváth (MoD Zrínyi Non-Profit Ltd. / honvedelem.hu)

Prva dva transportna helikoptera tipa Airbus H225M isporučena su u ponedeljak 17. jula mađarskom ratnom vazduhoplovstvu (Magyar Légierő). Letelice sa evidencijskim brojevima 70 i 71 stigle su su u ponedeljak su bazu Jožef Kiš u Solnoku gde su predate novom korisniku - 86. helikopterskoj brigadi.

Dolazak novih helikoptera iz fabrike u Marinjanu je obeležen uz specijalni vodeni pozdrav i u prisustvu komandanta ratnog vazduhoplovstva, brigadnog generala Jožefa Kolera i pukovnika Žolta Simona, zamenika komandanta jedinice sa sedištem u Solnoku prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Mađari će nove H225M koristiti za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje (CSAR), kao i za specijalne operacije. Kako se radi o veoma naprednim (i skupim) helikopterima, za njih će biti izgrađeni novi hangari.

Mađarska je u sklopu programa modernizacije svog vazduhoplovstva odabrala Airbusove mašine kao zamenu za već zastarelu flotu sovjetskih Mil Mi-17 helikoptera. Sa evropskim konglomeratom je 2018. godine dogovorena kupovina 36 helikoptera - 16 H225M i 20 manjih H145M. Airbus je već isporučio sve H145M te su na red došla “starija braća”.

Šta nudi H225M?

H225 je višenamenski transportni helikopter koji može da leti na šest kilometara nadmorske sa maksimalnim dometom od skoro 1300 kilometara. Helikopter je pogonjen sa dva Safranova Makila 2A1 koja omogućavaju H225M da razvije maksimalnu brzinu od 260 km/h. Jedna od glavnih namena Airbusovog helikoptera je prevoz pešadije te se u njega mogu smestiti 28 vojnika.

Zanimljivo je da Airbusovi H225M mogu da se naruče sa mogućnostima nadopunjavanja gorivom u toku leta ali se čini da mađarska varijanta helikoptera ne dolazi sa tom opcijom.

Mada izgledom neodoljivo podseća na H215M koje koristi naši “plavci”, radi se ipak o dva drazličita helikopetra koji pripadaju istoj porodici. Airbus H215M ima manji domet i kapacitet za prevoz vojnika te se smatra da je u kategoriji ispod većeg H225M. Međutim, oba helikoptera su “opasne” mašine koje su se dokazale u desetinama zemalja širom sveta.

Mađarsko “до свидания” ruskoj tehnici i zaokret ka Airbusu

Komšije sa severa su, kao i ostatak istočnoevropskih zemalja, tokom Hladnog rata nabavljale naoruzanje i opremu iz Sovjetskog Saveza te je i dan danas u floti mađarskog ratnog vazduhoplovstva ostalo dosta ruske tehnike. Podaci poratala FlightGlobal pokazuju da Mađari poseduju još 7 Mil Mi-17 i 8 Mi-24 helikopetra ali će oni gotvo sigurno biti izbačeni iz upotrebe onoga trenutka kada u flotu stigne i poslednji naručeni H225M.

Opremanje ratnog vazduhoplovstva Airbus mašinama je krenuolo i pre zvaničnog naručivanja H225M i H145M helikoptera. Ratno vazduhoplovstvo je 2017. godine nabavilo dva A319 aviona koji će biti korišćeni za prevoz vojnika na međunarodne vežbe i operacije NATO saveza.

Pored same kupovine vazduhoplova, Mađarska sa Airbusom ima i uspešnu industrijsku saradnju. Airbus je prošle godine otvorio fabriku za proizvodnju helikopterskih delova u mestu Đula te se u helikopterima sada nalaze i Made in Hungary komponente. Takav vid kooperacije će gotovo sigurno motivisati Mađarsku da u budućnosti nastavlja da kupuje letelice evropskog proizvođača.

(Aleksa Španjević/Aero.rs)

Video: Neviđen ples Super pume na nebu iznad Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    19. jul 2023. | 18:29

    Kako stoje stvari bolje kupiti hiljadu dvije dronova ,a za transport 100 fapova starih

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>