• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veteran USAF odlazi u penziju: Leteća cisterna KC-10 obavila poslednji let

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je za gotovo 44 godine službe bio angažovan u mnogim misijama širom sveta, a borbenu upotrebu imao je i tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine

  • 0
Christian Louboutin Foto: Shutterstock

Nakon više od četiri decenije u službi američkog ratnog vazduhoplovstva, leteća cisterna McDonnell Douglas KC-10 Extender povučena je iz upotrebe.

Na svečanoj ceremoniji 25. i 26. septembra u bazi Travis u Kaliforniji, ratno vazduhoplovstvo SAD (United States Air Force - USAF) formalno je "penzionisalo" KC-10 leteće cisterne. U prisustvu viskoih zvaničnika USAF, američki vazduhoplovci oprostili su se sa Extender - avionom koji je dopunjavao borbene letelice pune 44 godine.

Christian Louboutin Foto: Shutterstock

Avion oznake 79-1948 poleteo je u subotu 26. septembra iz Travisa ka bazi Davis-Monthan u Arizoni gde će biti uskladišten zajedno sa drugim letelicama koje USAF više ne koristi. U pratnji leteće cisterne nalazila su se i dva F-15C Nacionalne garde Kalifornije, preneo je Air and Space Forces Magazine.

Poslednji KC-10 Extender 79-1948 pripadao je 9. vazdušnoj eskadrili za punjenje gorivom.

Povlačenjem KC-10 iz upotrebe, njegovo mesto zauzeće noviji i znatno moderniji Boeing KC-46A Pegasus. Američko ratno vazduhoplovstvo navodi da je do sada isporučeno 88 novih letećih cisterni. USAF se trenutno suočava sa nekoliko ozbiljnih problema sa KC-46, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

McDonnell Douglas KC-10 nastao je na platformi civilnog aviona DC-10, ušavši u službu USAF 1981. godine. Avion je za gotovo 44 godine službe bio angažovan u mnogim misijama širom sveta, a borbenu upotrebu imao je i tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Extender je tokom operacije Saveznička sila obavio 409 misija, dopunjavajući američke avione NATO u borbenim operacijama usmerenim protiv Vojske Jugoslavije. Leteća cisterna korišćena je i u vojnim kampanjama u Iraku i Avganistanu kao i u misiji Plemeniti orao započete nakon terorističkih napada 11. septembra.

(Aero.rs)

Video: Helikopteri Mi-35P sa srpskim oznakama: Generalna proba prikaza Zastava 2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>