• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolumbija bira novi borbeni aviona: U trci Rafale, Typhoon, Gripen i Fighting Falcon

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sva četiri proizvođača su poslala ponude kolumbijskoj vladi i očekuje se da će ime pobednika biti objavljeno do kraja godine

  • 0
Saab JAS39 Gripen Foto: Saab AB

Kolumbijsko ratno vazduhoplovstvo uskoro treba da dobije nove borbene avione koji bi zamenili zastarele izraelske letelice. U trci za naoružavanje Bogote su tri evropske i jedna američka kompanija.

Vlada Kolumbije treba uskoro da donese odluku o kupovini novih vojnih aviona za ratno vazduhoplovstvo (Fuerza Aérea Colombiana - FAC). Floti IAI Kfir koja trenutno čuva nebo iznad južnoameričke zemlje ističu resursi, a zategnuti odnosi sa Izraelom dodatno otežavaju održavanje aviona.

Kolumbija IAI Kfit Foto: Shutterstock

Kolumbija je intenzivirala napore za nabavku novih borbenih aviona i trenutno istražuje nekoliko opcija za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti, preneo je ColombiaOne. U užem izboru za novi borbeni avion nalaze se Dassault Rafale, Saab Gripen, Eurofighter Typhoon kao i Lockheed-Martin F-16.

Francuski Rafale odabran je kao pobednik tendera za nabavku aviona pre dve godine ali posao nikada nije realizovan usled problema sa finansiranjem, piše Scramble. Dassault i ovoga puta učestvuje u nadmetanju, a pored njega su svoje avione ponudili i Saab, Eurofighter kao i Lockheed Martin.

Španija Eurofighter Typhoon Foto: Shutterstock

U izboru FAC su F-16 Block 70/72, Typhoon kao i JAS-39 Gripen koji su i prošli put bili ponuđeni ratnom vazduhoplovstvu.

Sva četiri proizvođača su poslala ponude kolumbijskoj vladi i očekuje se da će ime pobednika biti objavljeno do kraja godine. Ponuda Eurofighter navodno bi mogla da uključuje i korišćenje avione španskih vazdušno-kosmičkih snaga (Ejército del Aire y del Espacio).

(Aero.rs)

Video: 714. protivoklopna helikopterska eskadrila: Obuka na helikopterima Gama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>