• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obuka za opsluživanje aviona: SKY Partner dobio ATO sertifikat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Protekla letnja sezona na beogradskom aerodromu na nimalo prijatan način pokalaza je koliko je traženo obučeno osoblje za opsluživanje aviona i putnika

  • 0

Beogradski hendling operater SKY Partner je od 31. oktobra postao ovlšaćena organizacija za obuku (Approver Training Organization - ATO), odnosno "trening centar" sa sertifikatom SRB-ATO-GH-005 Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV).

Pored teorijskog dela, kandidati će imati i praktičnu obuku, a cela obuka traje oko dve nedelje. Prvi polaznici kursa započeće obuku već naredne sedmice, a radi se o budućim hendling operaterima kompanije SKY Partner, kaže za Aero.rs Duško Kovačević, direktorom za bezbednost, kvalitet i zaštitu životne sredine.

Kako bi mogli da pohađaju obuku, kandidati bi trebali da imaju diplomu srednje škole kao i navršenih 18 godina.

SKY Partner handling operater SKY Partner
Kako je navedeno i u samom dokumentu DCV, kompanija je sertifikovana za školovanje balansera vazduhoplova, operatera aerodromske opreme, kontrolora opsluživanja aviona, agenata opsluživanja putnika i "head set" operatera.

Kovačević kaže da da će SKY Partner pored svojih zaposlenih obučavati i radnike drugih firmi koje se bave opsluživanjem aviona i putnika, a saznajemo da će na kurseve moći da se prijave i induvidualni polazici

U SKY Partneru navode da je "dobijanje sertifikata je značajno zbog preuzimanja kontrole nad procesom obuke radnika koji su se do sada školovali u drugim firmama" je će na taj način ceo proces za SKY Partner postati ekonomičniji i moći će da ga unapredi po svojim potrebama.

SKY Partner handling operater SKY Partner

SKY Partner posluje na tržištu Srbije od 2012. godine i u vlasištvu je dve francuske firme: SAMSIC Assistance i Groupe Europe Handling i bavi se "kompletnim zemaljskim opsluživanjem od 2016. godine"

Kovačević ističe da kompanija trenutno obavlja hendling operacije za Wizz Air, Lufthansa Grupu, flyDubai, DHL, Swift Air, Air Cairo, Norwegian Air i airBaltic. SKY Partner često radi i handling za razne letove posebne namene, poput specijalnih kargo letova ili državnih poseta u čemu je Aero.rs pisao

Sertifikat za obuku  imaju i Vazduhoplovna akademija, beogradski aerodrom, preduzeće Aerodromi Srbije kao i Air Serbia sa svojom podružnicom Air Serbia Ground Services (ASGS).

Na aerodrom Nikola Tesla u sektoru opsluživanja aviona i putnika "na velika vrata" ulazi i britanska firma Menzies Aviation, a klijent će im biti Air Serbia.

Air Serbia najavljuje i otvaranje zajedničkog preduzeća (joint venture) sa Menzies Aviation.

(Aero.rs/AŠ)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>